Temperaturi dogoritoare peste Gorj

134

Picture 014Judeţul Gorj a fost afectat ieri de căldura insuportabilă, deşi mercurul din termometre nu s-a apropiat de 35 de grade Celsius aşa cum anunţau meteorologii. Toţi cei care au fost nevoiţi să iasă din locuinţe la orele amiezii au avut senzaţia de sufocare, din cauza căldurii mari, căutând câte un petic de umbră. Cu toate acestea, în termometre mercurul a urcat cel mult la 27 de grade, iar meteorologii doljeni au anunţat că vremea este doar frumoasă pentru luna iunie şi nicidecum caniculară.

Potrivit meteorologilor de la Centrul Meteorologic Regional Craiova, ieri, vremea în Oltenia a fost deosebit de călduroasă. Printre judeţele anunţate cu temperaturi ridicate s-a situat şi Gorjul. În localităţile judeţului temperaturile s-au situat Picture 043miercuri între 25-27 de grade Celsius, asta după ce în ultimele două săptămâni vremea a fost instabilă. Meteorologii anunţă astfel că ieri şi astăzi Gorjul va fi afectat doar de o vreme călduroasă, dar nu caniculară. “În Târgu-Jiu temperatura maximă a ajuns miercuri, la prânz, până la 26 de grade Celsius iar la Apa Neagră temperatura nu a depăşit 25 de grade. De asemenea, şi la Polovragi temperatura este cam aceiaşi. La Târgu-Logreşti temperatura a urcat şi va urca şi astăzi cu un grad Celsius, adică vor fi 27 de grade. Începând de miercuri şi până joi vremea va fi frumoasă, normală termic temperaturile maxime ajungând până la 23-26 grade Celsius. Vântul va bate slab până la moderat”, a declarat meteorologul Ion Marinică de la Centrul Meteorologic Regional Craiova.

Picture 035Gorjenii, sufocaţi de căldură

Pentru a scăpa de căldură ieri târgujienii s-au refugiat la umbra copacilor, în parcuri şi pe lângă fântânile arteziene din centrul oraşului. Îmbrăcaţi în haine lejere şi cu pălării în cap, atât vârstnicii cât şi copii au căutat răcoarea apei şi umbra din Parcul Central. Pensionarii sunt primii care au fugit de locuinţele călduroase pentru a se refugia la umbră, mai departe de casă. Ei şi-au găsit şi o ocupaţie pe această vreme, se retrag la umbră în parcul municipal şi încing o partidă de şah. Căldura excesivă provoacă oamenilor un mare disconfort. O declară şi aceştia. “Este foarte cald în casă, nu mai suportam. Se încing betoanele iar eu nu am aer condiţionat. Din ce, că am pensia mică. E mai bine aici în parc. Mă şi relaxez şi scap de căldură”, a declarat Ion Constantin, pensionar din Târgu-Jiu. “Am venit cu nepoţica în parc că este foarte cald. Nu puteam să o mai ţin în casă iar la bloc este prea cald. Parcul este o oază de verdeaţă şi are şi unde să se joace”, a declarat şi Maria Popovici, pensionară din municipiu.

ITM-ul, cu ochii pe angajatori

Reamintim că, în perioadele caniculare, angajatorii sunt obligaţi prin lege să asigure condiţii corespunzătoare de muncă salariaţilor. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj vor face verificări, dacă temperaturile vor ajunge la 35 de grade Celsius timp de câteva zilele acestea, pentru a se asigura că angajaţii au la dispoziţie apa, instalaţii de aer condiţionat în birouri sau echipamente de protecţie adecvate vremii. Inspectorii ITM recomandă programarea orelor de muncă a angajaţilor în aşa fel încât să fie evitată expunerea la soare în perioada amiezii. Angajatorii sunt obligaţi să asigure o cantitate de minimum 4 litri de apă pe zi pentru fiecare angajat şi să asigure intervenţia medicală promptă în cazurile urgente. În caz contrar, patronii riscă să fie amendaţi.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here