Târgujienii întorşi de peste hotare cer reînnoirea buletinelor

213

Funcţionarii Direcţiei Publice Comunitare Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu se confruntă, în această perioadă, cu mai multe solicitări venite din partea cetăţenilor, ce se întorc din străinătate şi doresc înnoirea actelor de identitate.

Perioada de concedii pentru românii care lucrează în afara graniţelor ţării abia a început. Mulţi dintre târgujienii care se întorc acasă solicită reînnoirea actelor de identitate. “Se ştie că este perioada de concedii, de vacanţe, ceea ce duce la mărirea numărului de persoane care solicită reînnoirea documentelor de identitate. Zilnic ne confruntăm cu circa 80-90 de solicitări. La noi nu există taxă de urgenţă, termenul de eliberare al cărţilor de identitate este de 30 de zile de la solicitare, însă noi încercăm să le eliberăm actele solicitanţilor într-un termen de 7-10 zile”, a declarat Laurenţiu Dan, directorul DPCLEP Târgu-Jiu.

2.000 de oameni nu au buletine
Deşi numărul celor care au cerut înnoirea actelor a fost unul mare, la ora actuală, în evidenţele instituţiei mai există 2.090 de persoane care trebuie să fie puse în legalitate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu au organizat activităţi pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea buletinelor în termenele prevăzute de lege. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, în primele şase luni ale acestui an, s-au efectuat 66 de acţiuni cu ajutorul camerei mobile fiind puse în legalitate 141 de persoane şi 48 de controale la unităţile sanitare şi de protecţie socială fiind puse astfel în legalitate alte 115 persoane. La ora actuală, există un număr de 2.090 de persoane nepuse în legalitate ori cu actele expirate, din care restanţele justificate sunt doar în număr de 728.
“Pe linia reducerii numărului de persoane care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenele prevăzute de lege, reprezentanţii instituţiei au tipărit şi înaintat un număr de 1.244 de invitaţii nominale pentru persoanele cărora le-au expirat buletinele fie în ultima parte a anului trecut, fie în primul semestru al anului curent, sau care nu au fost puse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani”, a precizat Laurenţiu Dan.

Peste 7.000 de buletine, eliberate
Şeful DPCLEP Târgu-Jiu a mai declarat, ieri, faptul că în primul semestru al acestui an, au fost eliberate 7.147 de acte de identitate din care 6.800 au fost cărţi de identitate şi 347 cărţi de identitate provizorii. În actele de identitate au fost aplicate un număr de 611 vize de reşedinţă, atât la solicitarea cetăţenilor care s-au prezentat la ghişeu, cât şi pentru persoanele aflate internate în unităţile de protecţie socială de pe raza de competenţă a DPCLEP Târgu-Jiu.
Din punct de vedere legal, cetăţenii trebuie să ştie că sunt obligaţi să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, dar nu mai puţin de 15 zile. Preţul unui act de identitate cu caracter definitiv este de 7 lei, iar pentru cărţile provizorii contravaloarea este de 1 leu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here