Ţăranii înfruntă gerul, la tarabele din Târgu-Jiu

301

piata iarnaDimineţile geroase de ianuarie îi găsesc pe ţăranii gorjeni în pieţe, alături de comercianţii care doar vând marfa produsă de alţii. Singura grijă a celor din urmă este să-şi vândă produsele cât mai rapid, pentru ca acestea să nu fie alterate de temperaturile negative. Ceilalţi, însă, mai au o grijă: transportul mărfurilor de acasă, la piaţă.

Viaţă grea duc ţăranii din Gorj, care pe parcursul anului muncesc din greu pentru a-şi umple apoi cămările şi magaziile cu fel de fel de produse naturale, tradiţionale, preparate chiar în propriile gospodării. Acum, când este iarnă şi cei mai mulţi dintre ei se odihnesc, unii vin la Târgu-Jiu pentru a-şi vinde marfa într-una din pieţele municipiului.

Suflând în mâini, pentru câţiva lei

Pe ţărani îi deosebim uşor de comercianţi. Ei vin dis de dimineaţă şi se aşează acolo unde le e locul, mai în spate. Suflând în palmele făcute căuş, aceştia îşi expun cu grijă tot ce au reuşit să transporte la oraş în vederea vânzării: câteva pere, mere, grămejoare de nuci, prune uscate, varză murată, busuioc şi alte mirodenii uscate, sau verzi, în funcţie de ce are fiecare pe acasă. După aceea îşi aşteaptă clienţii liniştiţi, dar tremurând de frig şi mişcându-se puţin pentru a nu degera. Profitul nu este deloc unul fabulos, mai ales că oamenii plătesc transportul spre piaţă şi apoi spre casă, alegându-se cu doar câţiva lei în final. „Nu avem altă soluţie. Pensiile sunt mici şi nimeni nu ne dă nimic degeaba. Trebuie să muncim şi să suportăm frigul şi chiar ne-am obişnuit, pentru că asta facem zi de zi”, povesteşte o bătrână care vinde fructe în Piaţa Centrală. Ea spune că aduce diverse mărfuri la piaţă, chiar şi vin, ţuică, lapte, iar clienţii sunt, de regulă cam aceiaşi. De altfel, la mai toţi ţăranii, clienţii sunt aceia care preferă produsele naturale, ce se găsesc în gospodăriile gorjene. „La mine vin doamne care mă cunosc de ani de zile şi vor să cumpere produse naturale şi proaspete. S-au obişnuit cu marfa mea de multe ori îmi spun ce să le mai aduc de acasă. Am vândut şi ouă, dar numai când mi-au cerut”, a spus o altă femeie.

Mult sau puţin, indiferent cât câştigă, ţăranii continuă să înfrunte gerul şi restul condiţiilor meteorologice, specifice sezonului rece, pentru că doar aşa ştiu ei să lupte pentru supravieţuire. În pieţele din Târgu-Jiu se vor găsi mereu produse tradiţionale, fără conservanţi, totul datorându-se acestor oameni simpli, trecuţi de prima tinereţe, care îndură orice şi la care totul se negociază, spre bucuria orăşenilor ce sunt mereu în căutare de oferte bune, chiar şi când vine vorba de produse alimentare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here