Succes la testările pentru osteoporoză! Farma-Rovis Rovinari, luată cu asalt de sute de oameni

534

Rovinărenii, bărbaţi şi femei, precum şi mai mulţi cetăţeni din localităţile învecinate, au participat ieri, 1 noiembrie, la Farma-Rovis din oraşul Rovinari, la campania de testare gratuită pentru osteoporoză şi sănătatea oaselor.

Farma-Rovis Rovinari, farmacia situată vizavi de Spitalul Rovinari, şi-a deschis uşile pe tot parcursul zilei de ieri tuturor femeilor şi bărbaţilor ce au dorit să-şi testeze sănătatea oaselor. Testările au fost făcute gratuit, cu un aparat de ultimă generaţie, iar doritorii au putut afla după efectuarea testelor cât de predispuşi sunt şi ce risc au pentru îmbolnăvirea de osteoporoză.
“Aparatul folosit pentru testarea oamenilor a fost unul prin care se măsoară nivelul densităţii minerale şi duritatea oaselor. Este prima campanie de acest gen derulată la Rovinari şi se pare că a avut succes. Oamenii au venit în faţa farmaciei încă de la orele 07.00 dimineaţa, iar testările au început după 09.30. Deja până la demararea testărilor, în faţa unităţii erau zeci de oameni care aşteptau, toţi conştientizând cât de importantă este depistarea precoce a bolii oaselor, ce este, de altfel, mai des întâlnită în rândul femeilor. Până la lăsarea serii, sute de persoane au venit în cadrul farmaciei noastre să se testeze”, a declarat Andrei Constantin Bărbulescu, farmacist diriginte al Farma-Rovis. Conducerea unităţilor Farma-Rovis îşi doreşte ca pe viitor să fie efectuate astfel de testări gratuite, dar şi consultaţii pentru depistarea unor eventuale boli, şi în celelalte două farmacii, deschise în comunele Negomir şi Bîlteni.

Toţi cei care şi-au testat, ieri, sănătatea oaselor la Farma-Rovis Rovinari au fost de acord că astfel de campanii publice şi gratuite nu pot decât să fie benefice oricărei persoane. “Este o iniţiativă binevenită. Am venit să-mi fac testul atât eu, cât şi soacra mea”, a spus Mihaela, o rovinăreancă mamă a patru copii. De asemenea, la acţiunea de ieri au venit familii întregi şi din afara oraşului Rovinari, mulţi dintre ei având fie un început de osteoporoză ori fiind afectaţi de reumatism.
La fiecare testare, în aparatul cu pricina erau introduse date precum vârsta, sexul, înălţimea şi greutatea pacientului. Testarea per fiecare pacient a durat un minut şi jumătate, iar rezultatul era: osteopenie, osteoporoză sau caracteristici normale ale oaselor. Persoanele testate care au primit ca rezultat “osteopenie” au fost îndrumaţi să-şi administreze Calciu cu Vitamina D3, suplimente importante pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi care ţin departe instalarea osteoporozei.
Campania de testări gratuite pentru osteoporoză, ce a avut loc marţi la farmacia situată în blocul aflat vizavi de Spitalul Rovinari, a fost iniţiată exclusiv de Andrei Constantin Bărbulescu, de altfel şi consilier local în cadrul CL Rovinari.

farmacie rovinari (8)Anumite femei prezintă un risc crescut de pierdere a masei osoase, afecţiune denumită osteoporoză, oasele prezentând un risc crescut de fractură. Factorii care cresc riscul de osteoporoză sunt: istoricul familial de osteoporoză; sistemul osos fragil; anumite afecţiuni asociate ca poliartrita reumatoidă; ingestia de medicamente ca şi corticosteroizii; un anumit stil de viata – consumul de alcool, neefectuarea de exerciţii fizice, fumatul, dieta săracă în calciu, fosfor şi vitamina D. Osteoporoza afectează toate oasele corpului, dar cu precădere oasele şoldului, ale încheieturilor sau ale coloanei vertebrale care ajunge să se deformeze, dacă persoana suferă de osteoporoză.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here