Sub ministeriatul Videanu, banii statului au culoare portocalie – Familia Vâlceanu stoarce conturile mineritului şi energiei gorjene

486

pagina 4„Sunt marginalizat în PSD şi am decis să părăsesc acest partid. La fel va face şi fiul meu”. Asta spunea anul trecut Eugen Vâlceanu, justificându-şi plecarea din Partidul Social Democrat, înainte cu o zi de înscrierea sa şi a fiului său, Dan, în Partidul Democrat Liberal. Ca o vedetă de televiziune, Vâlceanu s-a pozat, la doar o zi de la părăsirea PSD, cu carnetul de partid de la PD-L în braţe.

Ştia şi el că un astfel de gest îi va asigura prosperitatea în afacerile cu statul. Discuţiile pe marginea părăsirii taberei social-democrate au apărut imediat, familia Vâlceanu fiind acuzată că este mânată doar de interese de afaceri, pentru urcarea în barca democrat-liberală. Tranzacţiile din minerit şi energie ale firmelor deţinute de Eugen şi Dan Vâlceanu au arătat că social-democraţii au avut dreptate atunci când vorbeau de interesele financiare ale celor doi. Cu adeziunile în PD-L, societăţile familiei Vâlceanu se încarcă de bani de la companiile din subordinea ministrului Adriean Videanu.

Ca prestatori unici sau în asociere cu alte societăţi agreate de membri Partidului Democrat Liberal, firmele familiei Vâlceanu se îmbogăţesc cu banii statului. Miza pentru părăsirea PSD a fost continuarea acordării lucrărilor la Complexurile Energetice şi SNLO. Aşa că licitaţiile de la companiile energetice şi miniere din Oltenia sunt făcute de ochii lumii, pentru că nu ţi se poate atribui o lucrare decât cu carnetul de partid în mână.

Cu firma Rominex Mining Enginering SA Rovinari, deţinută de Dan şi Eugen Vâlceanu, contractele sunt câştigate fie în asociaţie cu UMR SA Rovinari, Popeci Utilaj Greu, Damitrade SRL a lui Dan Gavrilescu, fie ca prestator unic.

Despre legăturile celor doi politicieni din familia Vâlceanu cu afacerile din companiile statului vorbea chiar directorul economic al Complexului Energetic Turceni, Ionel Manţog, anul trecut. „Prima măsură pe care am luat-o în bazinul Jilţ, ca director, a fost să înlocuim vulcanizările pe care ni le făceau terţii cu personalul propriu, iar domnul Vâlceanu a pierdut atunci o parte din contracte. Nu am idee să fi încheiat altele cu CE Turceni”, spunea acesta.

Deci PD-L recunoştea că i-a tăiat macaroana lui Vâlceanu în minerit, aspect care, probabil, l-a şi determinat să plece din PSD şi să vină în PD-L. Spunea Manţog că nu are idee ca firmele lui Vâlceanu să fi încheiat ulterior contracte cu Complexul Energetic Turceni. Idee nu are, dar acte care arată tranzacţiile există.

„N-am idee”, ci doar contracte !

Recenta licitaţie câştigată chiar la Turceni de către Rominex Mining Engineering a fost în asociaţia de firme agreată de „portocalii”. Suma pusă la „bătaie” pentru reparaţii maşini şi utilaje, de altfel servicii scoase aproape lunar de Complexul Energetic Turceni, a fost de peste 1.500.000 de lei. Din aceasta i-a revenit şi lui Vâlceanu o bucăţică de peste 2 miliarde de le vechi pentru repararea unor tronsoane. Sunt multe voci care afirmă că astfel de reparaţii, făcute lunar cu multe miliarde, ar exista doar pe hârtie. Sigur, este o variantă pe care n-o confirmă nimeni oficial.

Cert este că şi înainte de campania electorală pentru Parlamentul României, când Eugen Vâlceanu nu a reuşit să obţină un mandat de deputat, Agenţia de Monitorizare a Presei, împreună cu fundaţia Pro Democraţia, a dat publicităţii lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor. Pe lista celor propuşi pentru un mandat de parlamentar cu averi colosale şi nejustificate, colaborări cu securitatea, conflicte de interese în sensul că firmele pe care le patronează fac afaceri cu societăţile apare şi Eugen Vâlceanu.

Stoarce conturile mineritului

Aici este amintită toată activitatea firmelor lui Vâlceanu. În document se precizează că Vâlceanu în afacerea AMORIM, unde a fost director economic, a cumpărat utilaje miniere funcţionabile la preţ de fier vechi, prejudiciind societatea cu peste 10 miliarde lei. Ulterior a a înfiinţat firma TREFO, unde au ajuns utilajele cumpărate de la Amorim, firmă care prosperă în continuare pe spatele minerilor. Vâlceanu este cunoscut în zona în care candidează pentru faptul că şi-a consolidat afacerea de vulcanizări de benzi transportoare, folosindu-se de relaţiile sale pentru a distruge subunitatea din Compania Naţională a Lignitului care asigura aceste servicii. Firmele cu ajutorul cărora Eugen Vâlceanu stoarce conturile mineritului, mai nou şi cele ale energiei din Gorj, sunt SC REMONT SA FĂRCĂŞEŞTI, ROMINEX MINING ENGINEERING SA ROVINARI şi SC TREFO SA, toate fiind conduse fie direct de Vâlceanu, fie prin intermediul soţiei sau fiului acestuia, se stipulează în document.

Asociaţii „portocalii”

Oamenii de afaceri cu adeziuni în partidul guvernamental sau susţinători ai acestuia câştigă toate licitaţiile de la Complexurile Energetice şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Şi ca lucrurile să meargă ca pe roate, companiile statului scot la licitaţii un pachet de servicii, iar firmele democrat-liberalilor s-au unit în asociaţii.

De când ministrul Adriean Videanu a dat entităţile energetice pe mâna colegilor de partid, numind în funcţiile de conducere membri ai Partidului Democrat-Liberal, nicio altă firmă, în afara celor etichetate „portocaliu” nu mai câştigă vreo licitaţie.

Asociaţia câştigătoare a banilor din Complexurile Energetice Turceni, Craiova şi Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este formată din UMR SA, o firmă deţinută de Constantin Popeci, Popeci Utilaj Greu SA, deţinută tot de Popeci, un apropiat al lui Radu Berceanu şi Damitrade SRL ce aparţine şefului de organizaţie de tineret al PD-L Gorj, Dan Gavrilescu. Mai nou, în asociaţie a intrat şi firma Rominex Mining Engineering SA, societate la care este acţionar al democrat-liberal, Eugen Vâlceanu.

Banii statului au culoare politică

Şi pentru a-i împăca pe toţi, firmele democrat-liberalilor din Gorj s-au unit în asociaţii cu care câştigă licitaţiile de la companiile din subordinea ministrului Adriean Videanu.

Pe scurt, din 2009 şi până în prezent, toate aceste firme câştigă „pe bandă” toate lucrările şi serviciile din companiile statului aflate în subordinea Ministerului Economiei. De exemplu, SC UMR SA, cu sediul în Rovinari, a contractat de la SNLO şi Complexurile Energetice Rovinari, Craiova şi Turceni lucrări de reparaţii şi întreţinere a echipamentelor în valoare de peste 143.000.000 de lei noi, din care peste 115.000.000 de lei obţinuţi în asociaţie, iar 27.883.114 lei ca unic prestator de serviciu.

În campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009, firma UMR a donat 300.000 de lei pentru partid.

O altă firmă abonată la banii statului este tot a lui Constantin Popeci, SC Popeci Utilaj Greu SA care în 2009 a obţinut de la Complexul Energetic Rovinari SA, 341.464 de lei, iar de la Complexul Energetic Turceni peste 3.000.000 de lei, iar în asociaţie cu alte patru firme, peste 21.000.000 de lei. În acest caz, Popeci a donat 90.000 de lei pentru Traian Băsescu.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here