SUA vor trimite militarilor irakieni brigăzi de “consiliere”

2835
irak-retragerePentagonul a anunţat detaşarea, în toamnă, în Irak a unor noi brigăzi a căror misiune va fi în principal “antrenarea şi consilierea” militarilor irakieni, cu câteva luni înainte de retragerea trupelor americane de luptă, în august 2010. Aceste patru “brigăzi de consiliere şi asistenţă” sunt formate din 14.000 de militari. Aceştia fac parte dintr-un contingent al armatei terestre americane având misiunea de a rămâne în Irak după retragerea trupelor americane din ţară, a anunţat un purtător de cuvânt din cadrul Departamentului american al Apărării, Bryan Whitman. “Aceste unităţi vor avea misiunea de a antrena şi de a ghida forţele irakiene de securitate.

Acestea trebuie să atace teroriştii şi să protejeze programele civile şi militare în curs de desfăşurare din această ţară”, a precizat Whitman.

Un număr maxim de 50.000 de militari va avea ca scop rămânerea în Irak după vara lui 2010, iar nici un militar american nu va mai fi staţionat în 2011 pe teritoriul irakian.
Brigăzile de asistenţă au în componenţă ingineri, membri ai poliţiei militare, specialişti în domeniul transporturilor şi alţi militari, toţi fiind capabili să contribuie la formarea unei armate în Irak, a explicat Whitman.
El a precizat că deşi nu vor avea o misiune de luptă, aceşti militari vor putea să se confrunte cu un potenţial inamic în caz de necesitate.
Selecţie Sorin BĂLEANU, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here