Stocul de vaccinuri al DSP, refăcut cu 6.700 doze de ROR

237

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit câteva mii de doze de vaccinuri pentru bebeluşii din judeţul nostru. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, au ajuns la DSP nu mai puțin de 6.700 de ROR.

Judeţul nostru a fost ferit de criza de vaccinuri cu care s-au confruntat alte regiuni din ţară. În plus, recent a fost refăcut stocul cu mii de doze de ROR. „Chiar în această săptămână am primit 6.700 doze de ROR. Vaccin BCG mai avem, astfel că nu sunt probleme privind imunizarea copiilor”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus în practica medicală încă din 1960, iar varianta lor combinată a fost autorizată spre administrare din anul 1971.
Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se administrează obligatoriu tuturor nou-născuţilor, la noi în ţară, fiind inclus în programul naţional de vaccinări. Vaccinul B.C.G (sigla bacilului lui Calmette şi Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecând de la o cultură de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intră în categoria de “vaccin viu atenuat”. Acest ser permite obţinerea unei imunităţi durabile faţă de tuberculoză. El mai este utilizat şi ca imunostimulant în anumite boli maligne (cancer de vezică sau leucemie).
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here