Stoc de antiviperin asigurat la SJU Târgu-Jiu

453

De la începutul acestui an şi până în prezent, la nivelul judeţului nostru nu s-a înregistrat niciun caz de persoană muşcată de viperă. Cu toate acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu dispune de doze de vaccin antiviperin. Reprezentanţii Salvamont Gorj spun că cele mai multe vipere sunt în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi, fiind recomandată evitarea zonelor cu expunere la soare.

Viperele se întâlnesc mai ales vara, deoarece atunci ies de la hibernat şi se aşează pe stânci, la soare. În plus, lunile iunie-august reprezintă perioada lor de împerechere. Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.
De la începutul acestui an, până în prezent, nicio persoană din judeţul nostru nu a fost muşcată de viperă, însă conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu s-a asigurat că are pe stoc ser antiviperin. „Avem vaccin antiviperin, astfel că, dacă vor apărea persoane muşcate de viperă, le vom administra acest ser”, confirmă Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Ajutor medical de urgenţă
pentru victimele viperelor

Muşcăturile de viperă sunt rareori letale. Totuşi, ajutorul medical de urgenţă este necesar. Astfel, persoana muşcată nu trebuie să se agite şi nici să facă mişcări, deoarece ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţia sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; este recomandat să se ia o aspirină, să se înlăture veninul din jurul muşcăturii şi să se dezinfecteze rana cu apă oxigenată. De asemenea, este foarte important să se pună un garou, recomandându-se mutarea acestuia dinspre rană spre inimă din 10 în 10 minute, pentru a preveni cangrena. Între timp, este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin.

Zone intens populate cu vipere

Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături. Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei.
Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor.
Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului nostru au fost în jur de zece cazuri de muşcături de viperă, înregistrate în ultimii 20 de ani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here