Spitalul Târgu-Jiu, în alertă după tragedia de la Maternitatea Giuleşti

110

deschidereConducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a dispus ieri un control imediat al instalaţiilor electrice, aparatelor de aer condiţionat şi a extinctoarelor din unitatea medicală, după drama petrecută, la începutul acestei săptămâni, în Maternitatea Giuleşti.

În fiecare secţie s-au luat la purecat prizele, aparatura medicală şi orice echipament care ar putea produce o deflagraţie similară cu cea petrecută în unitatea medicală din capitală. Lipsa aparatelor de aer condiţionat din spital a fost pentru prima oară, în ciuda caniculei, considerată un beneficiu, în secţiile dedicate mamelor şi bebeluşilor din municipiu neexistând decât 4 astfel de instalaţii de ventilare. La Maternitatea Giuleşti a născut, în urmă cu trei zile, şi o avocată, de loc din comuna Jupâneşti, care a adus pe lume gemeni. Micuţii se pare că sunt printre bebeluşii arşi, starea lor fiind incertă.

Drama petrecută luni la Maternitatea Giuleşti, în urma căreia patru bebeluşi şi-au pierdut viaţa şi încă şapte se aflau ieri în stare gravă, a băgat spaima şi în autorităţile medicale de la Târgu-Jiu. Conducerea Spitalului Judeţean din municipiu a dispus astfel un control rapid la instalaţiile bscap0002electrice din unitatea medicală fiind verificate, în special, aparatele de aer condiţionat. Directorul Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, Gheorghe Pălivan, a menţionat ieri că s-a autosesizat imediat după tragedia petrecută la Maternitatea Giuleşti şi a cerut angajaţilor de specialitate să verifice toate instalaţiile electrice din spital, pentru a linişti pacienţii că drama de la maternitatea din capitală nu s-ar putea repeta şi la noi.

Se verifică, în special, aparatele de aer condiţionat existente însă doar în sălile de naştere, la terapie intensivă şi la blocul operator al unităţii medicale. Pălivan dă asigurări însă că în spitalul gorjean şansele pentru ca o tragedie similară cu cea de la Maternitatea Giuleşti să se petreacă sunt minime, deoarece sunt extrem de puţine instalaţii de aer condiţionat la unitatea sanitară din Târgu-Jiu. “Pentru prima dată vedem lipsa aparatelor de aer condiţionat ca pe un beneficiu. Noi nu avem astfel de aparate în saloane decât în spaţiile în care sunt absolut necesare”, a declarat Pălivan care a pus electricienii şi tehnicienii spitalului la treabă.

Aer, doar la sălile de naştere

image_122111644078948400_1La Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean sunt de altfel decât trei aparate de aer condiţionat, niciunul în saloanele sau în rezervele spitalului.

“Avem trei aparate de aer condiţionat în trei dintre cele patru săli de operaţie a spitalului. Nu sunt astfel de instalaţii în saloane. Unul a fost achiziţionat chiar în urmă cu o lună. La noi nu sunt improvizaţii la instalaţiile electrice dar ne-am speriat şi noi după ce am văzut că s-a întâmplat la Giuleşti. Noi avem aici 12 saloane şi trei rezerve”, a declarat Maria Petrescu, asistenta şefă a Maternităţii.

În această secţie sunt internate acum 18 mămici. Ieri de dimineaţă 8 lăuze au cerut însă, şi li s-a aprobat, să plece acasă cu copiii lor, unele grăbindu-şi plecarea de teama celor petrecute la Maternitatea din Giuleşti.

Secţia Neonatologie, un singur aparat de aer condiţionat

Dacă la Maternitate există trei aparate de aer condiţionat, la secţia de nou-născuţi este doar unul. “Noi nu avem decât un astfel de aparat, instalat recent, fiindu-ne oferit de o firmă privată. Acum în secţia de nou-născuţi se află 21 de copii, din care trei sunt la terapie”, a declarat doctoriţa Cucu care susţine şi ea că s-a speriat de tragedia de la Maternitatea Giuleşti.

Pălivan susţine că acum, peste tot, se verifică şi instalaţiile de oxigen din spital dar şi extinctoarele utilizate la stingerea incendiilor.

Târgujience, la Maternitatea Giuleşti

În ciuda dramei petrecută recent, la Maternitatea Giuleşti au născut însă şi numeroase târgujience. Asta, deoarece, aici erau condiţii foarte bune pentru mamă şi bebeluş. Toate mămicile care au dat naştere unor copii la această unitate medicală au lăudat profesionalismul medicilor de aici dar şi condiţiile foarte bune din saloane, sălile de naştere şi spaţiile speciale pentru nou-născuţi.

Anamaria Stoica

 

Bebeluşi gorjeni, răniţi în explozie

Printre mamele care acum îşi fac griji pentru copiii nou aduşi pe lume că s-ar afla şi o tânără gorjeancă. Aceasta este avocat dar lucrează în Bucureşti. Alina Garcea (fostă Dicu) este originară din localitatea Vidin, comuna Jupâneşti, fiind destul de cunoscută la nivelul localităţii Târgu-Cărbuneşti. În urmă cu 3 zile, gorjeanca a adus pe lume 2 copii, gemeni, la Maternitatea Giuleşti, preferând această unitate medicală pe motiv că ar fi foarte sigură, atât pentru ea cât şi penru bebeluşi. deflagraţia de luni a susprins-o pe Alina în maternitatea bucureşteană şi se vehiculează că gemenii ar fi fost afectaţi în urma exploziei. Nu se cunoaşte în momentul de faţă în ce stare se află nou-născuţii gorjencei, sau cât din suprafaţa corpului a fost ars în urma incendiului.

D.C.

 

Lumânări, pentru bebeluşii decedaţi

A fost zi de doliu, ieri, şi la Maternitatea Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu. Cadrele medicale care lucrează în această secţie, dar şi alţi medici, au aprins lumânări în memoria micuţilor morţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Astfel, la intrarea în secţie au fost aprinse lumânări şi de către oamenii care au venit în vizită la bolnavi.

“Este un caz cutremurător. Este cel mai grav petrecut până acum. Nu-mi amintesc să se fi întâmplat până acum. Dumnezeu să-i odihnească”, a declarat Camelia Roman, medic-şef al Secţiei Maternitate. Şi directorul medical al Spitalului Judeţean Gorj, Constantin Pălivan a aprins o lumânare: “Este o întâmplare care ne-a consternat pe toţi. Şi ca medici, şi ca oameni. Sperăm să nu se mai întâmple aşa ceva”. Impresionaţi de drama petrecută la Maternitatea Giuleşti, vizitatorii de ieri de la Secţia Maternitate a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu au declarat că vor aprinde şi ei lumânări pentru bebeluşii decedaţi la Giuleşti.

G.M.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here