Spitalul din Rovinari a inaugurat sistemul de încălzire cu panouri solare

289

panouri1 facuta de mineConducerea Spitalului Orăşenesc „Sf. Ştefan” din Rovinari, alături de edilii administraţiei locale au inaugurat ieri sistemul de încălzire al unităţii spitaliceşti cu ajutorul panourilor solare.

Investiţia a fost realizată în majoritate cu fonduri venite de la Administraţia Fondului de Mediu, contribuţia Primăriei Rovinari fiind de 20% din valoarea totală.

Directorul Spitalului Orăşenesc Rovinari a prezentat ieri, într-un cadru festiv, şi în prezenţa autorităţilor locale, noul sistem de încălzire al unităţii medicale, bazat pe energie regenerabilă, care va înlocui astfel, în mare parte, sistemul clasic folosit până la ora actuală. Iniţiativa acestui proiect a aparţinut Primăriei Rovinari care a dorit reducerea consumului de energie pentru apa caldă menajeră, precum şi încălzirea prin metode regenerabile a saloanelor spitalului. Astfel, în incinta panouri2 facuta de mineunităţii spitaliceşti au fost montate un număr de 42 de panouri solare, care sunt plane şi montate pe o platformă amenajată la suprafaţa solului. Mini-parcul solar are o suprafaţă totală de captare de 100 de metri pătraţi, iar garanţia sistemului este de trei ani de zile. Investiţia vine la aproape trei luni de când Spitalul Orăşenesc a trecut în administraţia Primăriei Rovinari. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 460.106 lei, fondurile fiind obţinute în proporţie de 80% de la Administraţia Fondului de Mediu, iar 20% a fost contribuţia de la bugetul local.

Economii, în folosul spitalului

Edilul oraşului Rovinari, Dorin Filip, se declară mulţumit de investiţia majoră în spital şi spune că economiile ce se vor face datorită folosirii noului sistem de încălzire vor ajunge tot în vistieria unităţii medicale: „Noi am făcut toate demersurile să facem cât mai multe economii în spital. Prin noul sistem am venit în sprijinul pacienţilor, care aveau parte de apă caldă la program. Dacă până acum, cinci procente din bugetul anual mergeau către medicamente, de acum încolo, datorită cheltuielilor reduse cu încălzirea, în medicamente şi dotări medicale vor fi investiţi mai mulţi bani”.

Constantin Podaru, administratorul public, a preconizat că în urma montării celor 42 de panouri solare, cheltuielile cu încălzirea apei menajere se vor reduce cu circa 60%: „Sumele economisite nu vor fi redistribuite în altă parte, ci vor rămâne tot în spital. Abea în câteva luni, vom vedea cu exactitate ce economii se vor face”.

Investiţii noi de 25.000 de euro

spital facuta de mineÎn scurtă vreme, Spitalul Orăşenesc Rovinari se va dota şi cu un ecograf performant, în sistem 3D, dar şi cu un aparat oftalmologic de ultimă generaţie, totul datorită conducerii Primăriei Rovinari. „În urma unei rectificări, am prins în investiţii şi un ecograf de ultimă generaţie dar şi un alt aparat ce va fi folosit în cabinetul ORL, valoarea celor două ridicându-se la suma de aproape douăzeci şi cinci de mii de euro”, a mai spus primarul Filip. Anual, Primăria Rovinari desfăşoară lucrări de igienizare şi reparaţii în cadrul Spitalului Orăşenesc, chiar dacă, până în luna iulie a acestui an, unitatea nu era în administraţia autorităţii locale. De asemenea, conducerea unităţii spitaliceşti spune că până la sfârşitul acestui an, în cadrul laboratorului propriu de analize medicale se va implementa un program informatic pentru analize, care vor rămâne stocate în memoria calculatoarelor din dotare. „Conform noilor reglementări, ca să facem contract anual cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a ne deconta analizele în ambulatoriu, RENAR ne-a impus pentru a ne acredita şi condiţia de a implementa un sistem informatic. Dacă acesta va fi gata până la sfârşitul anului în curs, de anul următor, laboratorul nostru de analize medicale va fi acreditat şi va putea încheia contract cu CJAS Gorj”, a declarat Laurenţiu Cosmulescu, managerul Spitalului Orăşenesc Rovinari.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here