Spitalele gorjene de 3, 4 şi 5 stele

96

spital.Toate unităţile spitaliceşti din judeţul nostru au primit ordinul de clasificare de la Ministerul Sănătăţii. Ultimele unităţi spitaliceşti clasificate au fost Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti, ambele fiind încadrate în categoria III.

Odată cu finalizarea procesului de clasificare a spitalelor, rezultă că unităţile spitaliceşti din judeţul nostru sunt de categoriile III, IV şi V. De altfel, la nivelul întregii ţări sunt doar 7 spitale de categoria I, 14 de categoria II şi 53 în categoria III.

Două spitale gorjene, în categoria III

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti au fost încadrate în categoria III. Conform acestei încadrări, cele două unităţi au un nivel de competenţă mediu şi sunt spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. „Ministerul a decis ca noi să fim de categoria III. Noi suntem fără plan de conformare, cel de la Cărbuneşti este cu plan de conformare. (…) În categoria II au fost încadrate numai spitalele clinice, care au facultăţi de medicină. Noi suntem spital judeţean de urgenţă, nu spital clinic, de asta suntem în categoria III. Acum trebuie să semnăm contractul cu CJAS şi vom vedea ce va mai fi”, a explicat Constantin Pălivan, director medical şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Majoritatea spitalelor în categoria IV

Patru unităţi spitaliceşti din judeţul nostru au fost încadrate în categoria IV. Conform cerinţelor clasificării, spitalele din categoria IV trebuie să aibă un nivel de competenţă bazal, acestea fiind spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Cele patru unităţi din categoria IV sunt: Spitalul Orăşenesc Novaci, Spitalul Orăşenesc Turceni, Spitalul Municipal Motru şi Spitalul „Sf. Ştefan” din Rovinari. Doar Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (Spitalul Dobriţa) a primit ordinul de clasificare pentru categoria V. Ministerul Sănătăţii a încheiat procesul de clasificare a unităţilor sanitare cu paturi, în funcţie de competenţă. Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a transmis public un mesaj prin care anunţă că noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here