Specialiştii recomandă evitarea exceselor, de Paşti

217

Masa copioasă de Paşti vine imediat după o săptămână sau mai multe de post, atunci când meniul zilnic a fost sărac în proteine. După perioada de post, supra-alimentaţia în timpul sărbătorilor pascale poate pune sănătatea şi chiar viaţa în pericol. Specialiştii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar.

În perioada celor mai importante sărbători din an, medicii gorjeni se confruntă cu un aflux de pacienţi. Aceştia acuză dureri stomacale şi alte simptome care decurg de la excesele alimentare şi de alcool făcute în zilele de sărbătoare. După o perioadă de câteva zile sau săptămâni de post, tendinţa omului obişnuit este aceea de a „recupera” la mesele din timpul sărbătorilor. Acest lucru nu numai că provoacă celor mai mulţi disconfortul cauzat de balonare şi de indigestie, dar poate fi fatal persoanelor bolnave, în special cardiacilor. „Este foarte important să fim cumpătaţi. Mai ales dacă am ţinut post, nu trebuie să facem excese alimentare şi nici să exagerăm în privinţa consumului de alcool. De asemenea, cei care iau tratament pentru diverse afecţiuni trebui să-şi ia medicamentele şi pe perioada sărbătorilor”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Atenţie la ouă şi la carnea de miel!
După cum se ştie, vedetele meniului pascal sunt carnea de miel şi ouăle roşii. Ele sunt însă destul de grele pentru organism, de aceea se recomandă cumpătare în privinţa lor. „La masa de Paşti sunt nelipsite ouăle şi carnea de miel. Oul este foarte apreciat de organism, dar se digeră greu, în trei ore. Carnea de miel are proteine şi este bună, cu condiţia să fie tolerată de organism şi să fie preparată bine. La rândul său, vinul roşu, nelipsit de pe masa de Paşte conţine câteva substanţe foarte bune pentru organism. Ideal este să consumăm puţin din toate, fără a face excese”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Specialiştii îi sfătuiesc pe gorjeni să consume alcool în limite normale, evitând excesele. Mesele servite în ziua de Paşte trebuie să fie cât mai mici şi dese; de asemenea, ar trebui evitate alimentele grase, prea condimentate şi băuturile acidulate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here