SNLO recunoaşte că a băgăt milioane de euro în fotbalul lui Condescu

99

SNLO 4Societatea Naţională a Lignitului Oltenia recunoaşte că a alimentat conturile echipei de fotbal Pandurii Târgu-Jiu cu zeci de milioane de lei noi, doar în ultimii doi ani.

În acelaşi timp, compania lignitului, aflată acum în restructurare, confirmă faptul că din fondurile reţinute de la angajaţi pentru cheltuieli sociale, toţi banii s-au dus doar la fotbal, deşi capitolul prevedea şi cheltuieli pentru construcţii de grădiniţe, cămine de nefamilişti, şcoli, muzee, cantine sau biblioteci.

După mai bine de o lună de la solicitare, conducerea Societăţii Naţională a Lignitului Oltenia a catadicsit să răspundă solicitării noastre de a confirma sumele cheltuite din bugetul societăţii de stat la fotbalul lui Marin Condescu, respectiv echipa „Pandurii Târgu-Jiu”.

În răspunsul înaintat, SNLO susţine că toate sumele menţionate se confirmă, respectiv în 2009 suma de 5,7 milioane lei date Clubului „Pandurii”şi 1,15 milioane lei altor cluburi de fotbal, iar pentru 2010, din conturile companiei de cărbune au plecat 7,05 milioane lei.

În evidenţele contabile ale SNLO, fondurile alocate fotbalului sunt prevăzute la capitolul de cheltuieli “prinvind grădiniţe, creşe, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, şcoli aflate sub patronaj”. Niciun ban din cei alocaţi de SNLO nu s-au dus pentru aceste domenii, ci doar la fotbal, iar reprezentanii companiei recunosc acest lucru: “Cheltuielile sociale programate şi realizate sun generic intitulate aşa. Din toate aceste activitati, la nivelul unitatii noastre, există angajamente doar pentru finanţarea cluburilor sportive”, se arată în document.

Fotbalul mai presus de orice

Drept urmare, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, SNLO trece în mod absolut fals faptul că a cheltuit pentru înfiinţarea de grădiniţe, biblioteci, şcoli şi alte astfel de edificii, conducerea companiei precizând clar că banii s-au dus doar la fotbal, iar capitolul de cheltuieli a fost doar,… aşa denumit generic.

SNLO îşi recunoaşte şi problemele financiare prin care trece. Deşi la data finanţării fotbalului, compania avea datorii uriaşe la bugetul statului, reprezentanţii companiei de lignit susţin că acestea s-au rezolvat ulterior. „La 30.06.2010, SNLO înregistra obligaţii la bugetul statului în sumă de 290.000.000 de lei, în luna septembrie, octombrie şi noiembrie 2010 s-au decontat peste 260.000.000 de lei către bugetul consolidat al statului”, se menţionează în adresă.

Bani de la Boc pentru ştergerea datoriilor

Ceea ce au uitat să spună cei de la SNLO este că banii daţi în cele trei luni reprezintă un ajutor din partea Guvernului Boc. În luna noiembrie, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi CFR Marfă au primit ajutor din partea statului în valoare de 165.000.000 de lei. Guvernul a alocat, la rectificarea bugetară, această sumă pentru plata datoriilor centralelor electrice de termoficare care la rândul lor aveau datorii către SNLO şi CFR Marfă. La rândul ei, SNLO a fost obligată să-şi achite, cu aceşti bani, peste 148.000.000 de lei propriile datorii la bugetul consolidat al statului, iar suma primită acoperă, în totalitate, restanţele societăţii către stat în valoare de peste 135.000.000 lei. Aşadar, cei mai mulţi bani au venit de la stat.

Reamintim, în ultimii doi ani, în fotbalul din Gorj au intrat multe milioane de euro din fondurile companiilor de stat, chiar şi atunci când la entităţile energetice se făceau disponibilizări masive sau salariaţii erau trimişi în şomaj tehnic din cauza lipsei cererii de cărbune. În tot acest timp, conturile Clubului de fotbal Pandurii erau umplute cu bani de la respectivele companii şi, chiar înainte de aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli.

Şi Complexurile Energetice din Turceni şi Rovinari au băgat, la greu, bani la “Pandurii”. În 2009, Complexul Energetic Turceni a sponsorizat cu 2,2 milioane lei echipa de fotbal „Pandurii” şi cu 1,6 milioane lei Clubul Sportiv „Minerul” Mătăsari, iar pentru anul 2010 şi-a planificat finanţarea clubului de fotbal „Pandurii” cu 4 milioane lei, până în prezent fiind deja viraţi peste 3,5 milioane lei.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here