SNLO îşi pierde carierele: Peşteana Sud se închide, Berbeştii şi Alunul le ia CJ Vâlcea

450

deschidereÎnchegarea grăbită a Complexului Energetic Oltenia(CEO) şi introducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO) în noua structură creează schimbări la nivelul societăţii miniere. SNLO-ul îşi strânge astfel “puii”, adică carierele, dar pe unii ar putea să îi piardă pe drum, asta pentru ca societatea să intre mai “suplă” în noul CEO. Afectată va fi Exploatarea de Carieră(EC) Peşteana, Peşteana Sud urmând să îşi restrângă activitatea, în timp ce Peşteana Nord se va realipi Carierei Roşia. În ce priveşte Cariera Alunu şi Cariera Berbeşti, aflate pe raza judeţului vecin, acestea două sunt deja “revendicate” de Consiliul Judeţean(CJ) Vâlcea care vrea să îşi creeze, cu ajutorul acestora, propriul complex energetic.

O parte dintre salariaţii TESA ai SNLO sunt prinşi în aceste zile în realizarea a tot felul de documente necesare pentru fuzionarea în CEO. Nu mai există dubii că se grăbeşte, la nivelul fiecărei societăţi, care va compune CEO, realizarea paşilor care vor duce la crearea noii structuri, până la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale. SNLO se gândeşte însă să revină la o structură mai suplă, “generalul” Daniel Burlan luând în calcul realipirea Carierei Peşteana, sau măcar a Peşteana Nord, la Cariera Roşia. Trebuie menţionat că în 2005, Cariera Peşteana a fost scoasă din componenţa administrativă a EM Roşia, atunci fiind create cele două structuri. Acum, în rândul sindicatelor de la Peşteana, se vehiculează că administraţia SNLO vrea să închidă Peşteana Sud, loc în care lucrează aproximativ 300 de persoane, iar restul carierei să o alipească înapoi la Roşia. Varianta pare credibilă şi pentru că se vorbeşte mult despre restructurări, dar în fapt nu va fi vorba decât de o alăturare a Peşteana înapoi la Roşia.

Documentele făcute pentru preluare

Mult mai interesant de urmărit este ce se va întâmpla cu Cariera Alunu şi cu Cariera Berbeşti, tot în perspectiva CEO, asta, deoarece aici a apărut o situaţie interesantă. În urmă cu câteva zile, Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, anunţa că instituţia pe care o conduce a reînnoit deja documentaţiile cu privire la preluarea celor două cariere Berbeşti şi Alunu şi formarea unui complex energetic împreună cu CET Govora. “Nu am renunţat la cele două cariere miniere din judeţul Vâlcea. Am înţeles că se va forma acel Complex Energetic Oltenia care va include Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, plus termocentralele Turceni, Rovinari, Işalniţa. După aceea se trece la privatizare. Noi ne vom orienta atunci spre preluarea celor două cariere care sunt în prezent ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia pentru a forma aici în judeţ un complex energetic al nostru, care să includă CET Govora şi furnizorul de cărbune. De altfel se ştie că termocentrala Govora ia cărbune de la Berbeşti şi Alunu”, a declarat, în acest context, Câlea. Acesta nu spune nimic despre vreo acceptare de către SNLO a acestui demers.

Câlea îşi face propriul complex

Centrala Termoelectrică(CET) Govora este producător independent de energie electrică care se află în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, producând pe lângă energie electrică, şi abur industrial pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Uzinele Sodice Govora. Unitatea furnizează în regim centralizat agent termic şi apă caldă populaţiei din municipiul Râmnicu Vâlcea, folosind în procesul de producţie lignit de la carierele Berbeşti şi Alunu, aflate în subordinea SNLO. Nu se înţelege de unde până unde vor autorităţile din Vâlcea cele două cariere, cert este doar că par convinse că le vor şi obţine, SNLO intrând “subţirică” de tot în CEO.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.