Simulare în pădure

519

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au desfășurat, ieri, un exercițiu, pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă generate de un incendiu izbucnit la fondul forestier aparţinând Ocolului Silvic Tismana. Salvatorii au acționat și cu un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Scenariul exerciţiului
simulare, incendiuCa urmare a temperaturilor ridicate din perioada de vară, pe fondul lipsei de precipitaţii în zona judeţului Gorj, s-a produs fenomenul de secetă pedologică fapt ce a determinat creşterea riscului de apariţie a incendiilor de pădure.

Situaţia operativă specială numărul 1
Din cauza unei ţigări aruncate la întâmplare de un trecător în zona cu vegetaţie uscată din apropierea DJ 672, între oraşul Tismana şi satul Gornoviţa, flăcările au cuprins litiera pădurii.
Incendiul se dezvoltă cu repeziciune din cauza stării de uscăciune a solului şi a vântului care suflă cu putere, cuprinzând în timp scurt porţiuni însemnate din suprafaţa pădurii.

Situaţia operativă specială numărul 2
Din cauza fumului dens şi înecăcios şi a condiţiilor meteo nefavorabile, pe fondul vizibilităţii scăzute şi a neadaptării vitezei la condiţiile meteorologice existente, un tractor articulat forestier a pătruns pe contrasens într-o curbă, intrând în coliziune cu un microbuz ce transporta pasageri. În urma impactului au rezultat opt victime.

Situaţia operativă specială numărul 3
Pe fondul panicii generate de producerea accidentului şi a stării de confuzie induse de fumul dens, patru pasageri ai microbuzului părăsesc zona accidentului deplasându-se în direcţii diferite spre pădure. Un localnic aflat în apropiere observă cele întâmplate şi având în vedere faptul că persoanele nu s-au întors după aproximativ 10 minute de aşteptare, anunţă serviciile de urgenţă prin apelarea SNUAU 112 cu semnalarea celor patru persoane dispărute, dintre care două cu urme vizibile de sânge pe haine.
“Obiectivele exercițiului au fost verificarea viabilităţii documentelor operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj; verificarea modului de cooperare între forţele participante la exerciţiu şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi; organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de salvare şi acordarea primului ajutor persoanelor afectate de evenimentul produs, verificarea viabilităţii Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Gorj; verificarea pregătirii pentru intervenţie a unităţilor participante; verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin Planul Organizării şi Desfăşurării Exerciţiului; pregătirea psihologică a efectivelor; acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească.
Forţe participante au fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj; Inspectoratul General de Aviaţie al M.A.I.; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj; Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj; Serviciul Judeţean SALVAMOT Gorj; Serviciul de Ambulanţă Judeţean; Filiala Crucea Roşie Gorj; Ocolul Silvic Tismana; Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tismana”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here