Poziţia lui Vasile Râbu faţă de lipsa unei soluţii tehnice la SC UATAA SA, graţie căreia populaţia să intre în regimul de contorizare termică impus de lege, a precipitat lucrurile în municipiu.
În 16 noiembrie, Consiliul Local Motru a fost chemat în şedinţă de urgenţă la sediul Primăriei pentru a lua în discuţie încheierea unui contract cu firma SC ESCO Gorj SRL.
Contractul presupune o asociere în participaţiune între uzina locală şi firma italiană şi este redactat în două limbi: română şi italiană.
Mai multe voci susţin că acest contract ar fi o pierdere pentru partea română şi o invitaţie la câştig pentru italieni.
Rezultatul şedinţei: amânarea votului
Preşedintele de şedinţă, consilierul Ion Sanda a avut de gestionat o şedinţă foarte grea. S-au înscris la cuvânt juristul Ion Cojocaru, din partea PNL, economistul Virgil Mihăilă din partea PSD, Sorin Giubelan din partea PRM şi Elena Vintilescu, Ion Dobriţoiu şi Valeriu Fotescu din partea PD-L.
Ilie Schinteie, managerul SC UATAA SA a încercat să răspundă unui tir al întrebărilor incomode. Primarul Dorin Hanu a admis că administraţia motreană nu are banii necesari realizării proiectelor de mediu, care pot bloca activitatea SC UATAA SA şi o pot opri oricând.
Descoperirile din contract, făcute de consilierii motreni şi lipsa părţii italiene de la discuţii l-au determinat pe primar să ceară plenului amânarea votului până la şedinţa ordinară. În acest răstimp, Ilie Schinteie va purta diligenţele necesare clarificării problemelor semnalate de consilieri.
Primarul a declarat: “nu ne putem împrumuta 18 milioane de lei ca să realizăm standardele ecologice cerute pentru ca centrala termică să nu fie închisă. În plus cetăţenii se împart în două categorii distincte, unii care pot folosi alternativa gazelor, montându-şi centrale de apartament pe gaz, iar alţii săraci, care pot să îngheţe de frig dacă CET-ul se opreşte. Aceasta este adevărata faţă a problemei şi orice investitor care preia cheltuielile de mediu este binevenit”.
Constantin Bunilă