Şedinţă “extraordinară”, cu tunete şi fulgere în Consiliul Judeţean – Replici acide, între Călinoiu şi Manţog

271

repliciŞedinţă extraordinară ieri la Consiliul Judeţean Gorj. Consilierii au fost întruniţi, de urgenţă, pentru a aproba repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Banii mai puţini, dar şi conflictele mai vechi au creat însă discuţii serioase între pesedistul Ion Călinoiu şi democrat-liberalul Ionel Manţog. Ambii şi-au aruncat cuvinte grele, ironii şi şi-au cerut unul altuia documente privind atragerea de venituri la judeţ, în cazul democrat-liberalului, şi unele legate investiţiile realizate în ultimii aproape doi ani la SNLO şi la complexurile energetice, în cazul lui Călinoiu.

Consilierii judeţeni ai PD-L şi unii consilieri liberali s-au abţinut de la votul privind repartizarea pe localităţi a banilor veniţi, recent, de la stat. Articolele supuse aprobării consilierilor locali, din proiectele de hotărâri, au obţinut însă majoritate, în ciuda faptului că pedeliştii şi o parte dintre liberalii şi-au arătat nemulţumirea abţinându-se de la vot privind cele două proiecte de hotărâri. Atât proiectul privind repartizarea cotei de 20% pentru proiectele de infrastructură cât şi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu, pe anul 2010, au trecut însă în ciuda votului de blam dat de pedelişti, în condiţiile în care banii puţini au venit de la Putere. Acest lucru a fost criticat de consilierul judeţean al PSD, Ciprian Florescu, care a stârnit de fapt polemica dintre Călinoiu şi Manţog. Călinoiu i-a reproşat astfel pedelistului că împarte banii pentru şcoli fără acordul ordonatorului, adică al Consiliului Judeţean Gorj, amintind de cele petrecute sâmbătă în incita Inspectoratului Şcolar Gorj, cu Mitescu, Paralescu şi Dan Vâlceanu. De asemenea, Călinoiu i-a strigat lui Manţog că el este şeful ,,din umbră al PD-L” şi că îşi tratează colegii de partid ca pe nişte supuşi.

Scandalul APIA

Manţog, la rândul său i-a reproşat şefului Consiliului Judeţean Gorj că ar fi intervenit la Ministerul Agriculturii şi la APIA pentru a ţine în instituţie trei salariaţi. Călinoiu a explicat la rândul său că a făcut acest lucru deoarece nu i s-a părut normal ca trei dintre profesioniştii instituţiei să fie puşi de drumuri iar la APIA să fie menţinut un referent. Călinoiu a menţionat de asemenea că el a ameninţat că dacă cei trei vor fi schimbaţi şi doctorul Neaţă, pedelistul din fruntea Spitalului Judeţean va fi schimbat. ,,Da i-am transmis lui Manţog prin Neaţă că dacă îi dă pe cei trei afară de la APIA şi eu îl dau afară pe managerul spitalului. Politic făceam asta”, a declarat, revoltat, Călinoiu, menţionând că va apela oricând la acest gest dacă profesioniştii din instituţii vor fi daţi afară. După alt schimb de replici între cei doi, privind şcoli desfiinţate pe nedrept, directori de şcoli ce vor fi schimbaţi, investiţii şi şomaj tehnic la unităţile miniere şi energetice, conflictul s-a încheiat.

Ionel Manţog a părăsit sala, menţionând către Călinoiu că acesta îl poate trece absent de la şedinţă.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here