Seceta compromite culturile din Gorj

158

Fermierii gorjeni se confruntă cu probleme din cauza secetei din ultima perioadă. Lipsa precipitaţiilor le dă serioase bătăi de cap producătorilor, ale căror culturi încep să se usuce. Practic, după aproape două luni fără ploi recolta de legume şi cereale din judeţ este destul de afectată. Şi cartoful are de suferit în anumite zone ale judeţului, lujerii acestuia începând să se îngălbenească sub soarele torid, fapt care împiedică maturarea bulbilor din pământ. Producătorii agricoli se confruntă datorită secetei şi cu uscarea păşunilor.

Suprafaţa de cartofi cultivată anul acesta la Gorj este de aproximativ 6000 de hectare. Însă datorită temperaturilor dogoritoare, producţia va avea de suferit. “Stresul termic accentuat dăunează atât legumelor cât şi plantelor, temperaturile din această perioadă de 40-41 de grade Celsius împiedică maturarea bulbilor cartofului, lujerii începând deja să îngălbenească. Sursele de apă pe care le avem nu sunt suficiente. Oficial nu am primit până acum nici o sesizare, avem adresă la nivel de localitate, iar oamenii care se ocupă de asta, de la nivelul fiecărei primării cunosc foarte bine aceste aspecte”, a declarat Ion Popescu, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj.

Se usucă păşunile
În aceiaşi situaţie de stres termic se află şi păşunile din judeţul Gorj, seceta care s-a instalat de aproximativ două luni afectează şi păşunile care după prima coasă nu au mai avut în pământ umiditatea suficientă, în aceste condiţii crescătorilor de animale le va fi foarte greu la iarnă să asigure furajele, ale căror preţuri vor creşte destul de mult dacă nu plouă în curând.
“Păşunile s-au uscat, datorită faptului că de trei săptămâni nu a mai plouat deloc”, a mai precizat Ion Popescu, şeful (DADR) Gorj.

Preţurile ar putea creşte
Este demonstrat faptul că producţiile agricole mici, datorate secetei atrag după sine scumpirea produselor alimentare finite. De această problemă vor avea de suferit atât gorjenii cât şi restul populaţiei, aceştia vor fi nevoiţi să cheltuiască mai mult pentru a-şi face cumpărăturile.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here