Săptămână de foc pentru absolvenții de gimnaziu

663

Peste 3000 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Gorj susțin săptămâna aceasta Evaluarea Națională. Probele se vor desfășura în 85 de centre de examen, iar primele rezultate vor fi afișate la începutul săptămânii viitoare.

Conform reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, la sesiunea 2020 a Evaluării Naționale s-au înscris 3186 de absolvenți de gimnaziu. Aceștia vor susține, astăzi, prima probă scrisă din cadrul examenului, cea la Limba și literatura română, urmând ca miercuri, 17 iunie, să se desfășoare cea la Matematică. Probele încep la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Triaj epidemiologic înainte de examen
Anul acesta, Evaluarea Națională vine cu reguli noi. Înainte de fiecare probă scrisă, la intrarea în centrul de examen, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor. Acesta presupune măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 0C (în cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute) și observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată). Fiecare centru de examen trebuie să dispună de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea, s-a cerut realizarea curățeniei și dezinfectării pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazului ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide. Totodată, centrele de examen au trebuit să asigure existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar. În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Primele rezultate, afișate pe 22 iunie
Potrivit calendarului Evaluării Naționale, primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14.00 (în centrele de examen). Contestațiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și 23 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie. Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Sesiune specială pentru elevii aflați în izolare
Ministerul Educației și Cercetării a stabilit că elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

TELVERDE pentru sesizarea neregulilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8.00 – 16.00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8.00 -14.00.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here