Sănătatea, pe moarte!

319

Sediu cnasMarţi, 31 mai, cu doar o zi înainte de a intra în vigoare a Normelor metodologice pentru anul 2011 de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, drept consecinţă a străfulgerărilor sale cerebrale, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a fost chemat în

cursul zilei, la Palatul Victoria, pentru a purta o discuţie cu premierul Emil Boc pe tema proiectului care stabileşte noi condiţii de internări în spitale. La discuţii a participat şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, întrucât criteriile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate erau aberante până şi pentru ministrul udemerist!

Incompetenţa lui Duţă, preferată demiterii de la CNAS!

Dar, decât să-l cheme Boc şi ministrul la taclale, era mai normal ca mai întâi să-l demită pe Duţă şi mai apoi să discute cu un om cu adevărat competent, presupunând că actuala coaliţie de guvernământ este în stare să pună un astfel de om pe o funcţie înaltă! Din păcate, pentru cei de la putere, oamenii competenţi nu sunt buni pentru că nu sunt şantajabili, astfel că „omul potrivit la locul potrivit” va rămâne în continuare doar un slogan bun pentru campaniile electorale, în niciun caz un fapt împlinit, chiar şi mai rar decât câştigurile la 6 din 49!

Nu contabilul decide internarea, ci medicul ce consultă pacientul

CNAS nu are atribuţii asupra criteriilor de spitalizare! Criteriile de spitalizare le hotărăşte cel care consultă pacientul, aşa cum recunoaştea şi Raed Arafat, secretar de stat la Sănătate, dar neconsultat în chestiune, şi nu Casa de asigurare! Pentru că aşa merge sistemul sanitar: nu contabilul decide internările, ci medicul, deşi, după cum merge sistemul sanitar în România, nu mai poate fi ciudat ca un contabil să prescrie reţete! Internările sunt în funcţie de simptome, de boală, de evoluţia unei maladii, nu după bugetul pe care-l împrăştie CNAS pe prostii! S-au umplut de sisteme de aer condiţionat şi de sedii care se învârt după soare, iar acum limitează dreptul cetăţenilor de a accesa îngrijirea medicală! Există internările de-o zi, pentru diverse tratamente a unor boli cronice sau pentru diferite explorări funcţionale! De ce bolnavii de acest fel ar trebui să mănânce cretă câteva zile pentru a avea limita impusă a febrei, doar ca să satisfacă nesimţirea unor incompetenţi? Deja începe să existe unanim opinia că nu se mai pune problema de incompetenţă, ci este de-a dreptul bătaie de joc, este umilinţă în stare pură, este echivalentul găselniţei acelea cretinoide de pe vremea lui Ceauşescu, când se făceau ferestrele ghişeelor mici şi joase, ca să te încovoiezi în faţa funcţionarului de la ghişeu, să nu care cumva să stai drept în faţa autorităţii de stat, fie ea acum chiar şi CNAS!

Din pricina portocalizării, oamenii refuză portocalele

Apropo: cum ar face CNAS-ul ca să afle că a avut febră timp de câteva zile un pacient – îl crede pe cuvânt? Febră de cel puţin 5 zile, cu temperatură de peste 38 °C, înregistrată… unde, la cine şi de către cine? Înfiinţăm noi posturi medicale doar pentru înregistrat temperaturile candidaţilor la internări? Curiozitatea e mare la multă lume: după ce criterii sunt alese astfel de victime ale unor creiere evadate ca să ocupe funcţii de o importanţă vitală în societatea românească portocalizată până la refuz? Că au început oamenii să urască până şi portocalele!!!

CNAS-ul impune năzbâtii, cu citostaticele la domiciliu

CNAS-ul nu are niciun criteriu validat ştiinţific când impune asemenea năzbâtii! Hai să zicem că ai o aluniţă şi te duci la doctor ca să vezi dacă este cancerigenă sau nu. După criteriile domnului Duţă, poate să fie cancerigenă şi aluniţa, şi mama ei, şi bunica ei, şi străbunica ei până la a şaptea spiţă, căci asta nu se încadrează în criteriile contabiliceşti ale Casei! Ai cancer? A, păi n-ai febră, aşa că nu te internăm, îţi faci citostaticele acasă, singur, cu furtunul de la butoiul cu vin – la un capăt pui punga, la celălalt îţi înfigi un ac – găseşti poza pe net!…

Motive pentru desfiinţarea CNAS!, iar bolnavul să nu moară acasă

Din ce în ce mai multă lume se gândeşte că n-ar mai trebui plătite asigurările de sănătate şi că ar trebui desfiinţată CNAS, atâta vreme cât nu îţi poţi rezolva problemele medicale decât dacă dă vreun compactor de asfalt peste tine, da’ şi-atunci se uită câte unii urât la tine, dacă n-ai febră şi căciulă – musai portocalie! Culmea: cotizezi la sănătate, îţi cumperi singur medicamentele şi siringile şi faşele, şi perfuziile, şi…, cotizezi la medic, la asistente, la infirmiere, vine-acuşi şi coplata, şi toate astea ca să poţi să mori cu zile??? Din păcate, cu astfel de măsuri absurde (absurde AZI, pentru că nimic nu poate împiedica neuronul portocaliu ca mâine să le… reevalueze, să le găsească excelente şi să le aplice!) se introduce ura în cetăţeanul de rând contra politicienilor şi contra unei administraţii corupte şi incompetente, politizate până dincolo de limita normalului. Mi-e teamă ca, la anul, când se va reîncepe fuga cu găleţile portocalii după electorat, să nu se lase cu cucuie în capul celor care încearcă, pentru un mic şi-o bere, să stea cu mâna până la cot în pensia, salariul, alocaţia sau sporurile şi amărâtului care-şi rupe oasele o zi-ntreagă pentru salariul minim pe economie, şi băbuţei care refuză să iasă din sistem pe cale naturală, şi bolnavului care se-ncăpăţânează să nu moară prin spitale, cu toate eforturile sistemului în acest sens… Se coace o stare de tensiune în care nu văd deloc ca improbabil să se încaiere oamenii ca să se-mpiedice unii pe alţii în dorinţa refuzului mitei electorale, pentru că s-au prins până şi copiii de ţâţă că acela ce dă mită e incompetent şi că, dacă îţi dă un algocalmin, pe de-o parte ţi-l dă TOT din banii TĂI (dar pe care i-a furat EL), iar pe de altă parte, timp de 4 ani o să-ţi ia şi cămaşa de pe tine ca plată pentru algocalminul dat pe vremea când încă nu te durea capul… Dacă nu încetează, porcăriile din sistemul sanitar ar putea fi paiul care a rupt spinarea cămilei, când te joci prea mult cu sănătatea omului – cum se zice în popor? „Toate ca toate, dar pân’ la sănătate!”…

Tiberiu GRIGORIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here