Salariaţii Consiliului Local, fără bani! – CET goleşte conturile Serviciului Public Turceni

135

deschidereComplexul Energetic(CE) Turceni a pus poprire pe conturile Serviciului Public, aflat în subordinea Consiliului Local, pentru o datorie la agentul termic în valoarea de peste 2 miliarde de lei vechi. Datoria figurează din anul 2007, o parte a locatarilor blocurilor din Turceni neplătind nici până în prezent debitele pe care le înregistrează la Serviciul Public, pentru căldura furnizată prin intermediul instituţiei.

La rândul lor cei de la Serviciul aflat în subordinea autorităţilor locale din Turceni nu au putut achita banii către CET, care prin hotărâre judecătorească le-a golit, şi continuă să facă asta, conturile instituţiei. Salariaţii Serviciului Public Turceni sunt însă în pericolul de a rămâne fără salarii, unitatea neputându-se atinge de conturile executate silit. O singură soluţie au cei de la Serviciul Public pentru a intra în posesia unor lichidităţi, adică încasarea banilor pentru apă de la locatarii care nu figurează în unica asociaţie de proprietari din oraş. Autorităţile refuză însă să facă asta, protejând, în schimb, unica asociaţie de proprietari, dubioasă însă, din oraş.

turceni 005S-a terminat cu joaca pe bani publici! Acesta pare să fie mesajul transmis de reprezentanţii unităţii CE Turceni, autorităţilor locale pe raza căreia funcţionează colosul energetic. Asta deoarece Serviciul Public aflat în subordinea Consiliului Local Turceni nu a achitat producătorului de electricitate peste 2 miliarde de lei vechi, asta de patru ani de zile, sumă ce reprezintă contravaloarea agentului termic furnizat populaţiei de către CET. Pentru a intra în posesia banilor cei de la CE Turceni au dat Serviciul Public în judecată şi au şi câştigat la Judecătoria Târgu-Jiu, asta în 2008. Au mai aşteptat însă trei ani până să apeleze la o măsură radicală, adică la un executor judecătoresc care să pună poprire pe conturile Serviciului Public, paralizând astfel activitatea întregii instituţii.

Serviciul, în imposibilitate de plată

document poprirePractic, din 24 iunie conturile Serviciului Public Turceni, care se ocupă de încasarea banilor de la unica asociaţie de proprietari din localitate şi achitarea lor către serviciul de salubritate şi către furnizorul de agent termic, adică CET, au fost blocate, banii din conturi fiind transferaţi la unitatea energetică. Şeful Serviciului Public Turceni, Nicu Para, confirmă faptul că instituţia nu mai poate pune mâna pe niciun ban şi asta din cauza localnicilor care nu şi-au achitat vechile datorii, şi a Complexului Energetic care şi-a revendicat datoria. ,,Suntem în pericolul de a ne lua salariile. Serviciul Public are 17 salariaţi şi nu avem de unde să luăm bani dacă nu avem acces la conturi. Toţi banii pe care îi aveam în conturi pleacă din 26 iunie către CE Turceni”, explică directorul Para, care dă însă vina pe locatarii rău-platnici pentru situaţia în care s-a ajuns.

Soluţia, bani direct de la locatari, neacceptată

Para recunoaşte însă că sunt în oraş persoane care vor să achite însă contravaloarea apei consumate direct la Serviciul Public, nerecunoscând unica asociaţie de proprietari. ,,Astăzi(n.r. vineri) au venit al noi două persoane să achite aici apa, dar nu putem să le luăm banii. Nu stă în puterea noastră să facem asta, deoarece lucrăm cu asociaţia”, explică Para care susţine că banii lichizi sunt necesari dar nu poate să treacă peste voinţa superiorilor. ,,Doar primarul poate decide dacă luăm banii de la locatari sau nu”, a declarat Para care susţine că va avea o discuţie în acest sens cu edilul local, Ion Iordache. În Turceni există însă o situaţie ieşită din comun. Sunt 1400 de locuinţe în localitate şi numai o asociaţie de proprietari, care a pus stăpânire pe oraş. Cine nu este în asociaţie, este ca şi inexistent.

Administratorul Sîrbu, dă din umeri

Victor Sîrbu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr.1 Turceni, susţine că nu poate face nimic pentru oamenii care nu sunt înscrişi la el, chiar dacă i-a lăsat fără apă de aproape o săptămână. Acesta a menţionat că doar un sfert dintre locatarii blocurilor din Turceni ar fi fără apă şi asta deoarece respectivii nu sunt în asociaţie, el recunoscând însă că cei care nu sunt membri nu au altă alternativă. ,,Cei care nu sunt în asociaţie nu au cum să plătească apa, decât la noi. Ei nici nu pot să îşi facă o asociaţie separată pentru că sunt puţini pe fiecare scară de bloc”, declară Sîrbu care confirmă faptul că a dat cu subsemnatul pe la Parchet săptămâna trecută, pe numele său unii dintre locatari făcând mai multe plângeri pe la organele de anchetă.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here