Sală-muzeu Tudor Vladimirescu la colegiul militar din Craiova

1437

Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și-a îmbogățit patrimoniul cu o sală-muzeu dedicată marelui pandur Tudor Vladimirescu. Aici există și o hartă a Revoluției de la 1821, în care se poate urmări drumul pandurilor de la Târgu-Jiu la Padeș, apoi de la Țânțăreni spre Slatina și București și, desigur, ultimul drum de la Golești la Târgoviște.

Amenajarea Sălii-Muzeu este unul dintre obiectivele înscrise în proiectul educativ „Pe urmele pandurilor lui Tudor Vladimirescu”, proiect lansat de Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova în ianuarie 2021 pentru a marca omagierea bicentenarului Revoluției de la 1821.
Sala-Muzeu „Tudor Vladimirescu” se compune dintr-o expoziție permanentă care ilustrează aspecte ale vieții și ale acțiunilor pandurului oltean, precum și cele mai importante momente ale Revoluției din 1821.
Planșele care tapetează pereții sălii expun într-o succesiune cronologică informații ce reflectă aspecte referitoare la originile, copilăria și adolescența lui Tudor Vladimirescu, experiența sa administrativă, juridică și militară, dobândită în perioada premergătoare declanșării revoluției, principalele momente ale revoluției: Proclamația de la Padeș, tabăra de la Țânțăreni, intrarea și staționarea pandurilor în București, relațiile cu boierii și deznodământul revoluției prin execuția lui Tudor Vladimirescu, ultimele confruntări ale pandurilor și eteriștilor cu turcii și revenirea la domniile pământene.
„Pentru o mai bună înțelegere a evenimentului, există și o hartă a Revoluției de la 1821, în care se poate urmări drumul pandurilor de la Târgu-Jiu la Padeș, apoi de la Țânțăreni spre Slatina și București și, desigur, ultimul drum al lui Tudor de la Golești la Târgoviște. Drumul pandurilor este punctat și de prezentarea unor monumente de for public înălțate în localitățile aflate pe acest traseu. O altă planșă este dedicată principalilor colaboratori ai lui Tudor: Vlădica Ilarion, Ianache Cacalețeanu, Gheorghe Lazăr, Petrache Poenaru, Iancu Jianu”, anunță colegiul militar.
La loc de cinste în această expoziție se află și o replică a steagului Revoluției din 1821, precum și steagul de identificare al Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, care îl are drept patron spiritual pe Marele Pandur.
Tabloul de epocă este desăvârșit prin prezentarea unor replici ale costumelor purtate de protagoniștii revoluției. Expoziția găzduiește și replici ale unor tablouri care îl portretizeză pe Tudor Vladimirescu sau prezintă diverse scene din timpul desfășurării acțiunii revoluționare și care se găsesc în colecțiile unor importante instituţii de profil.
De asemenea, sunt expuse copii ale unor scrisori redactate de Tudor Vladimirescu, cărți poștale, medalii și plachete comemorative, un bust al lui Tudor Vladimirescu realizat în 1951 de marele sculptor Marius Butunoiu și o statuie a pandurului erou.
O minibibliotecă alcătuită din lucrări valoroase (științifice și literare), unele dintre ele publicate cu prilejul centenarului revoluției, precum și reviste în care au fost publicate articole dedicate evenimentului, vine să întregească această expoziție, îndemnându-i pe cei care vor trece pragul acestei săli la lectură și reflecție.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here