S-a majorat plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate

326

O Hotărâre de Guvern, aprobată în această săptămână, prevede că pensionarii ale căror venituri provenite numai din pensii sunt de până la 700 de lei pe lună vor beneficia de majorarea cu 10% a plafonului preţului de referinţă sau prescripţie a medicamentelor compensate.

Potrivit legislaţiei actuale, pensionarilor care obţin aceste venituri le vor fi acordate prescripţii compensate în proporţie de 90%, prescripţii a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă sau prescripţie este de până la 330 de lei pe lună. Anterior acestei modificări, plafonul preţului de referinţă pe prescripţie era de 300 de lei lunar. Actul normativ va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2015.

Medicamente eliminate din Listă
Hotărârea de Guvern mai prevede ca, începând cu data de 1 octombrie 2015, 17 tipuri de medicamente ce nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică să fie retrase din Lista de medicamente ce cuprinde denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, precum şi acelea care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, după cum urmează: 9 DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinații rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizației de punere pe piață; 5 DCI (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripție medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman; 1 DCI (Natrii iodidum) a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic; 2 DCI (Glucosaminum și Ginkgo Biloba) nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
Hotărârea mai reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.
În acest fel, va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum și negocierea și încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care, în urma evaluării ANMDM, au primit decizii de intrare condiționată în Listă.
Aceste noi medicamente au o importanță deosebită în elaborarea unor tratamente inovative ce reprezintă standard terapeutic în alte țări europene.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here