Rujeola a făcut încă o victimă

399

Un al 36-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de un an şi o lună, nevaccinat, din judeţul Ialomiţa. Per total, la nivelul ţării, au fost confirmate 9900 cazuri de rujeolă, aproape 160 fiind în judeţul nostru. Din fericire, în Gorj nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de această boală.

Rujeola, cunoscută şi sub denumirea de pojar, este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală. Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nici nu prezintă nici un simptom; bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii.
Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mâncare. Ulterior, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik. Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul. În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.

36 de decese cauzate de rujeolă
Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave.
Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului; o persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane aflate în anturajul ei.
De la debutul epidemiei, din toamna anului trecut, până în prezent, 36 de persoane cu rujeolă şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numărul total de cazuri de rujeolă înregistrate în Romania este 9.900. În săptămâna 13-17 noiembrie, au fost raportate încă 78 de cazuri nou confirmate în zece judeţe. Din fericire, în judeţul Gorj nu a fost înregistrat niciun deces.
Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni care nu pot fi vaccinaţi și care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.
În cazurile în care nu apar complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Se pot folosi medicamente care scad febra, precum ibuprofenul sau paracetamol. În cazul apariţiei complicaţiilor, este necesară spitalizarea. Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here