România participă la scutul antirachetă din motive mai mult politice decât militare

300
Romania participaRomânia a fost aleasă pentru proiectul american al scutului antirachetă din motive „mai mult politice decât militare”, participarea sa fiind un mod de a consolida şi mai mult o relaţie deja strânsă cu SUA, a declarat Marko Papic, analist pentru Eurasia al agenţiei STRATFOR.

Deşi România se confruntă cu problemele interne mai importante pentru Guvern, cum ar fi grava criză politică internă sau ajutorul de la FMI, aceasta trebuia să se ocupe de problema scutului antirachetă cât mai curând posibil, apreciază Papic, de la agenţia internaţională de analiză strategică STRATFOR.
Dintr-o perspectivă geopolitică, Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru a susţine sancţiunile împotriva Iranului, arătându-i că au încă o prezenţă solidă în Europa Centrală, în pofida dezavantajului grav pe care îl va constitui revenirea oficială a Ucrainei în sfera de influenţă a Moscovei, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din această ţară, susţine Papic.
Relaţiile dintre Rusia şi România vor fi în mod sigur afectate, deşi ele sunt deja tensionate, apreciază analistul, care consideră că România este un aliat atât de important pentru Statele Unite în principal din cauza faptului că aceasta „nu depinde de exporturile energetice ale Rusiei”.
Totuşi, Moscova poate răspunde pe alte căi, cum ar fi „prezenţa unor reţele de crimă organizată în România şi intensificarea activităţii sale de spionaj în ţară”.
Adevărata îngrijorare a Rusiei privind România este legată de posibilitatea ca Bucureştiul să devină mult mai încrezător în forţele proprii, datorită prezenţei americane, şi să-şi sporească influenţa asupra Republicii Moldova sau chiar asupra Ucrainei.
Din punct de vedere al securităţii, România nu este o ţintă pentru posibile rachete lansate din Orientul Mijlociu şi nu are de fapt nevoie de scutul antirachetă pentru apărarea proprie, precizează Papic. Totuşi, alianţa cu Statele Unite va aduce un transfer intensificat de tehnologie militară şi de informaţii, atrăgând astfel şi un anumit număr de investiţii în domeniu, apreciază analistul.
România este deja o prezenţă importantă în Europa de Sud-Est, din punct de vedere al mărimii, resurselor şi populaţiei sale, în comparaţie cu vecinii săi.
Printr-o alianţă integrată cu Statele Unite, România va deveni o parte integrală a prezenţei americane în Europa. Astfel, decizia de a participa la scutul antirachetă nu va face decât să consolideze o alianţă deja puternică între Statele Unite şi România, conchide Papic.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here