Revelion pe stil portocaliu – Bilanţ-Bairam, la Puşcăria Târgu-Jiu

130

Ce (nu) s-a spus în Bilanţul roz-bonbon al Penitenciarului Târgu-Jiu pe anul 2012, în absenţa unei transparenţe, n-avem de unde şti. Un lucru e sigur: Marile realizări au fost sărbătorite printr-un Bairam pe Insuliţă.

Încă de luni, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, ec. Ion Popescu, îşi trimisese doi oameni de mare încredere să-l reprezinte la Bilanţul ANP. Pe juristul Adrian Cherteş şi pe contabila şefă Liliana Rogoveanu, doi dintre cei mai reprezentativi urmăriţi penal într-un Dosar POSDRU de corupţie, în urma evaporării a vreo 80.000 de euroi bani europeni.
Un adevărat Bilanţ trebuia să conţină şi aprecieri asupra celor 8(opt!) urmăriţi penal în Dosarul nr. 128/P/2012, întocmit de DNA Gorj şi asupra căruia nu le place multora să mai revină. Nici despre deţinutul spânzurat în noaptea de Înviere, dinaintea Sfintelor Paşti, bănuim că nu se cădea să se facă vorbire. Le-ar fi stat sarmalele-n gât, mai apoi, la chermeza/cheful de pe Insuliţă.
Alte „fleacuri” ar fi conflictele de interese şi incompatibilitate între soţii Alin şi Angela Popescu ori Carmen şi Constantin Statie. Autoutilitarele cu accidente şi cu număr fictiv de kilometri iar nu dădeau bine. Aşa că, cu siguranţă, au fost uitate. Iar agentul sancţionat cu amendă administrativă în două dosare penale şi cadrele urmărite penal avansate la excepţional sunt la modă. Nu doar la Puşcăria Târgu-Jiu, ci şi în ANP! Mai noul lider de sindicat Paul Lilea şi juristul urmăriţi penal nu pot lipsi din toate Consiliile de conducere ale unităţii.
De asemenea, zecile de refuzuri de hrană în rândul deţinuţilor, comerţul ilegal cu de toate, dar şi cu mobile, başca tolerarea abaterilor disciplinare ale fostei directoare pe educaţie Raluca Niţoiu sunt de domeniul trecutului. S-au petrecut în 2012 şi nu da bine să-şi mai aducă aminte cineva de ele. Au mai fost alte zeci de reclamaţii ale deţinuţilor către ministerul Justiţiei şi ANP, privind abuzuri ale cadrelor şi condiţiile de detenţie lăsate cu cadre cercetate penal ca urmare a plângerilor deţinuţilor nu se spun la o zi aşa mare precum Bilanţul de ieri.
Le-ar fi auzit şi Florin Scaleţchi, preşedintele LADO – Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului -, invitat la Bilanţ şi la Bairam. Nu în control, ferească Domnul!
La imaginea extrem de „bună” în media şi-a adus contribuţia – ca purtător de cuvânt – Lavinia Lupu, fostă Simescu, fiică de ex-director şi rudă a directorului. Persoană care nu are pregătire şi experienţă pentru acest post.
Nici despre Daniel Conea, promovat, fără precedent, ca director al Penitenciarului Colibaşi, nu era cazul să se sufle vreo vorbuliţă în Bilanţ. Chit că este plin de datorii către administraţia financiară. Este „meritoriu” că el a izbutit să acopere mişmaşurile din Dosarul POSDRU. Faptul că a umflat chirii de mii de lei din bugetul statului, pe când era angajat la Târgu-Jiu, deşi avea la 7 kilometri distanţă, iar nu se cădea să se amintească.
Aproape sigur, la Bilanţul Puşcăriei, cel mai mare urmărit penal – Paul Lilea, rămas lider de sindicat în locul lui Florin Şchiopu – avansat vicepreşedinte la FSANP, dar ticluit după chipul şi asemănarea lui Florinel, a fost mândria directorului Penitenciarului Târgu-Jiu, ec. Ion Popescu, şi a jucat o horă cu directorul general adjunct al ANP, Marian Stancovici.
În lipsa altor informaţii, bănuim că aşa au stat lucrurile de la Bilanţul urmat şi de un Bairam pe Insuliţă. Spre ţinere de minte.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here