Rețeta săptămânii – Prăjitură cu cremă de ness, frişcă şi nuci

1497

Blat
• 5 albuşuri, 2 gălbenuşuri, 6 linguri zahăr, 3 linguri nucă măcinată, 3 linguri făină (rase), un vârf cuţit sare

Crema de ness
• 3 gălbenuşuri, 4 linguri zahăr, o lingură ness, 200 ml lapte, 2 linguri rase făină sau amidon alimentar, 100 gr unt

Frişca
• 100 ml frişcă lichidă îndulcită , 100 gr smântână pentru gătit cu 25% grăsime, 2 linguri zahăr, un plic zahăr vanilinat, nuci prăjite tocate pentru ornat sau nuci caramelizate tocate

Mod de preparare
Blat
1. Se pun într-un bol albuşurile şi se mixează spumă împreună cu un vârf cuţit sare.
2. Se adaugă treptat zahărul şi se mixează până e diluat complet, după care se adaugă gălbenuşurile, făina cernută şi nuca.
3. Se omogenizează amestecând uşor de jos în sus.
4. Se pune într-o tavă hârtie pentru copt.
5. Se ia compoziţia lingură cu lingură, se pune în tavă şi se nivelează frumos.
6. Se pune tava în cuptorul preîncălzit şi se coace blatul la foc mic spre mediu până prinde o culoare aurie la suprafaţă şi trece testul cu scobitoarea.

Crema de ness
1. Se mixează untul spumă.
2. Într-un vas cu fund dublu se pun gălbenuşurile, ness-ul, zahărul şi făina şi se omogenizează.
3. Se adaugă puţin câte puţin laptele şi se omogenizează.
4. Se pune vasul pe foc, la foc mediu şi se lasă la fiert, amestecând continuu, până ce compoziţia se îngroaşă şi devine ca o smântână legată.
5. Se pune vasul într-un altul în care se pune apă rece şi se amestecă uşor până se răceşte budinca.
6. Când s-a răcit complet se adaugă untul şi se mixează totul până la omogenizarea completă.

Frișca
Se pun într-un bol frişca, smântâna, zahărul şi zahărul vanilinat şi se mixează până se obţine o compoziţie cu textură fermă, legată.

Asamblare
1. Se taie în două, pe orizontală, blatul cu nucă.
2. Se aşează o foaie de blat, se întinde jumătate din crema de ness, se nivelează, se întinde jumătate din cantitatea de frișcă şi se nivelează.
3. Se aşează a doua felie de blat şi se procedează la fel cu restul de cremă şi frişcă.
4. Deasupra acestei prăjituri cu cremă se presară nuca prăjită, nuca măcinată sau nuci caramelizate şi tocate.
Poftă bună!
ALEXANDRA CRUCERU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here