Replici politice caniculare

260

bunila (1)Marele sportiv Lucian Bute şi-a făcut datoria în ring şi a crezut de cuviinţă să aducă mulţumiri românilor, indiferent de culoarea lor politică. Bute i-a mulţumit şi Elenei Udrea iar aceasta a replicat că niciun lucru bun nu trebuie să rămână nepedepsit, după ce a văzut reacţia mulţimii la pronunţarea numelui său.

În plasa replicilor caniculare cad însă mult mai ieftin politicienii locali, chiar dacă sunt parlamentari şi chiar dacă ajutoarele lor se dau de ceasul morţii să schimbe optica poporului după aceşti ani de băşicare continuă a mulţimilor prin politici guvernamentale neperformante. În zona municipiului Motru se desfăşoară o luptă surdă cu privire la posibilităţile celorlalţi de a avea o rază de speranţă în confruntarea cu candidatul USL, Dorin Hanu. Săptămâna trecută, la început de vacanţă, singurul partid din arcul guvernamental care contează în municipiul Motru, PDL, şi-a scos ariergarda la promenadă prin sate, căutând explicaţii care să reducă numărul de voturi ale lui Hanu. Hanu a auzit de acest amănunt, şi-a adunat activiştii într-o şedinţă de lucru lunară ca să le aducă la cunoştinţă ce s-a discutat la întâlnirile echipei lui Sever Militaru cu sătenii şi să le facă un instructaj colectiv despre ce trebuie să facă, ei activiştii, în viitor. Aşa s-a auzit că, contracandidatul său în zonă ar fi inginerul Florentin Gheorghescu Nicu, directorul carierei Roşiuţa. Oamenii PSD-ului au spus că s-a făcut şi prezenţa angajaţilor din minerit la adunările săteşti dar n-au pomenit nimic de huiduieli, ca în cazul Udrea, deşi se spune că Militaru ar fi contestat toate activităţile lui Hanu din ultimul mandat. Hanu nu a dat nicio replică demnă de citat pentru că a vrut să păstreze decenţa discursului politic şi pentru că, de 7 ani, face aşa cum a promis, „fapte, nu vorbe”. Hanu este recunoscut ca un om corect şi deschis dialogului politic şi se comportă ca şi cum ar fi la început de mandat, mizând mereu pe oameni, pe calităţile lor şi pe faptele sale de edil, care prind contur pe zi ce trece. Hanu are numeroase întâlniri cu populaţia şi nu cere nimănui să lupte împotriva celorlalţi, atâta vreme cât el însuşi a fost desemnat să conducă destinele municipiului Motru, acum 7 ani. De aceea, pentru că a trecut cu bine cea mai grea perioadă a crizei economice, Hanu crede că mai are multe de făcut şi vorbeşte despre proiecte, despre costuri, sociale şi politice, dar mai ales le transmite interlocutorilor acel minim de speranţă de care toată lumea are nevoie. Hanu nu aruncă replici caniculare, nu pentru că n-ar fi un artizan al vorbelor meşteşugite, ci pentru că nu doreşte ca o activitate foarte serioasă, cum este activitatea politică, să fie transformată într-un bâlci cotidian, unde măscăricii politici să-şi facă rolul de a manipula atenţi mulţimile de la lucrurile serioase către întâmplările de duzină.

NOTĂ: Unii spun că s-ar folosi diverse strategii de convingere a greilor Alianţei USL să părăsească zona de interese a acestui conglomerat politic şi să migreze către PDL. Una dintre ţinte poate fi chiar vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Râbu, care ar putea fi un candidat mai puternic decât cumnatul său, Florentin Gheorghescu Nicu. Greu de crezut însă că Vasile Râbu ar marşa în faţa unei asemenea tentaţii, care este ca un fel de cal troian, în aceste momente de cumpănă pentru portocalii. Nimeni nu va ierta pe cel care va pleca în interes propriu dintr-o poziţie actuală de la care se aşteaptă răsturnarea puterii portocalii.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here