Repatrieri în masă – Gorjenii infractori, trimişi acasă din străinătate

387

Roma_peopleAnual, numărul cetăţenilor gorjeni care sunt trimişi obligat înapoi în ţară din străinătate este în creştere, media tinzând să se apropie de cifra de o sută de persoane. Aceştia sunt trimişi înapoi în ţară în urma efectuării unor infracţiuni în statul unde emigraseră.

Numai de la începutul acestui an şi până în prezent, un număr de 83 de persoane au fost trimise înapoi în localitatea de domiciliu, respectiv în Gorj, din statele unde aleseseră să emigreze. „Noi nu acceptăm termenul de repatrieri, corect fiind cel de returnări. Astfel, există în evidenţele noastre cetăţeni care au în acte domiciliul în judeţul Gorj însă sunt returnaţi din ţara unde emigraseră. Returnarea se face în baza acordurilor de readmisie încheiate de România cu alte state. La ora actuală, nu avem cunoştinţă despre rromii expulzaţi din Franţa”, a declarat Valeriu Surupăceanu, comisar-şef în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj.

Roma-Gypsy_Women_-_Sighisoara_-_RomaniaAstfel, în evidenţele acestui serviciu, există 83 de persoane care au fost returnate în 2010 deoarece încălcaseră legislaţia în vigoare a ţării unde plecase, fie la muncă, fie în vacanţă. Valeriu Surupăceanu a precizat faptul că majoritatea din totalul de cetăţeni returnaţi în acest an în ţara de origine, au ajuns pe mâinile autorităţilor gorjene, în urma săvârşirii infracţiunilor de furt, cerşetorie, tulburarea liniştii publice.

Bărbaţii predomină în returnări

Potrivit reprezentantului SPCEEPS Gorj, aproape toţi cetăţenii returnaţi sunt de sex masculin şi au fost trimişi în România, respectiv în Gorj, după ce îşi efectuaseră detenţia în ţara unde săvârşiseră infracţiunea: „Ţările predominante de unde am avut gorjeni returnaţi au fost Danemarca, Italia, Norvegia, Franţa şi Finlanda”.

După revenirea în România, instanţele de judecată pot suspenda prin restrângerea dreptului la libera circulaţie pe o perioadă de până la trei ani dreptul de a călători în statul de unde a fost returnat, dar numai dacă statul respectiv face dovada faptelor pentru care l-au returnat pe gorjean înapoi în România. „Dacă totuşi, cetăţeanul returnat în urma săvârşirii unei infracţiuni nu respectă decizia instanţei judecătoreşti şi se duce în ţara unde comisese ilegalităţi, i se suspendă chiar până la trei ani dreptul la libera circulaţie oriunde în afara teritoriului românesc”, a menţionat Valeriu Surupăceanu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here