Recalificați pentru a lucra în domeniul bateriilor

948

Guvernul vrea să atragă investiții de două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii ani, în special în județele Gorj, Dolj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați.

În acest sens a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României, prin Ministerul Economiei și Ministerul Educației, și EIT InnoEnergy, motorul inovației pentru energie sustenabilă susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), instituție a Uniunii Europene.
„Pentru a depăși deficitul de competențe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani”, anunță guvernul.
Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați).
În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.
„Obiectivul nostru este să atragem investiții de cel puțin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcție. Dorim să pregătim forța de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai ușor investiții. Expertiza de care vom beneficia și intrarea în Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) sunt importante oportunități și pentru universități precum cele din Petroșani, Pitești, Craiova sau Galați, care pot folosi un curriculum european de pregătire”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Bateriile reprezintă o parte strategică a tranziţiei digitale şi ecologice a Europei şi o tehnologie generică esenţială pentru competitivitatea sectorului auto.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here