Raţele sălbatice şi pescăruşii poposesc pe Jiu

225

Câteva zeci de raţe sălbatice au poposit zilele trecute pe Jiu, mai precis în apropierea insuliţei din dreptul urbei unde împreună cu pescăruşii ce de mai mult timp şi-au găsit sălaş pe luciul de apă al bătrânului Rhabon crează un peisaj de excepţie.

Naturaliştii sunt de părere că numărul din ce în ce mai mare al păsărilor acvatice ce aleg Jiul ca loc de popas în tranzitul lor şi de ce nu de stabilire permanentă, ca în cazul pescăruşilor ce şi-au găsit locul în urmă cu ceva timp, iar acum oferă celor ce au timp să-i urmărească pe cerul Tg-Jiului adevărate spectacole de virtuozitate aeriană, acompaniate de cunoscutele ţipete pe care de regulă le auzim pe Litoral este legat de procesul de curăţare a Jiului demarat în urmă cu ceva timp prin închiderea staţiilor de preparare a cărbunelui din Valea Jiului.
100E3870Astfel, atât pe defileu şi până la confluenţa cu Bistriţa şi Tismana, ori chiar mai jos cu Gilortul apa Jiului s-a curăţat vizibil la ora actuală doar vreo poluare accidentală (din păcate pornită tot din „vale”) putând să mai afecteze curgerea sa. Peisajul de excepţie cu raţe şi răţoi dolofani în culorile lor specifice, flancaţi de pescăruşii parcă mai iuţi şi mai guralivi, era admirat la ora când am reuşit să imortalizez fenomenul de o mulţime de locuitori ai urbei, inclusiv de nişte puşti care-şi făceau planuri ad-hoc de capcane ori alte dispozitive cu care „să prindă vreo doi-trei” după spusele lor. Din fericire, gheaţa care-i despărţea era subţire şi cu toate planurile lor „războinice” nu au îndrăznit să urce pe ea.
Cantităţile suficiente de hrană ce pot fi găsite de aceste păsări eminamente acvatice datorate curăţării Jiului şi refacerii populaţiei piscicole au determinat, sunt de părere specialiştii, popularea habitatului cu o serie de păsări de apă unele ca în cazul pescăruşilor venite de departe, dar probabil atrase de aceste locuri şi posibilitatea găsirii hranei. Câţiva localnici prezenţi pe dig au opinat că dacă şi vreo câteva lebede şi-ar mai găsi locul pe lac (cum parcă au fost acum ceva timp) ecosistemul completat de graţioasele păsări ar încânta ochiul multor târgujieni şi nu numai, dacă luăm în calcul că Ansamblul Brâncuşi este vizitat de grupuri din cele mai neaşteptate locuri, iar prezenţa lebedelor ar completa fericit întreg peisajul.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here