Proiect cultural de promovare a valorilor și folclorului românesc în țară și în Republica Croația

1410

După parafare proiectul de înfrățire între Novaci și Dugopolije din Cadrul Forumului de Afaceri româno Croat de anul trecut, cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Croația, novancenii se pregătesc să primească în perioada 5-7 Mai, a.c. delegația oficială a Croației la ei acasă.

Elena Basaraba, Casă de cultură Novaci
,,A face parte dintr-un proiect româno – croat, care și –a propus să contribuie la creșterea calității relațiilor dintre România și Croația, este o onoare pentru noi, localnicii orașului Novaci. Prin reconstrucția celor două fântâni sociale tradiționale din cele 2 state europene, în Dugopolje (Croația) și Novaci(România), simbol al preocupărilor comune pentru protejarea mediului și conservarea resurselor naturale de apă ale planetei Pământ, ne-am propus să ne familiarizăm cu geografia și natura problemelor cu care se confruntă fiecare dintre cele două state pe probleme de mediu și de conservare a arhitecturii locale.
Prin organizarea unor evenimente culturale comune în cele două localități, intenționăm să stabilim o punte a cunoașterii istoriei, culturii și tradițiilor celor două comunități. Așteptăm cu nerăbdare vizita delegației croate în România cu dorința de a face cunoscută adevărata frumusețe, prea puțin cunoscută, a zonei Novaci – Rânca – Transalpina, unde locuiesc oameni harnici, serioși, cu dragoste de neam și țară, care își păstrează cu sfințenie obiceiurile și tradițiile moștenite din străbuni, unde ținuturile sunt de o rară frumusețe.” Proiect bilateral între localitățile Novaci (România) și Dugopolje (Croația), își propune să contribuie la consolidarea și creșterea calității relațiilor bilaterale dintre Republica Croația și România, din localitățile mai sus menționate. Cu scopul de a prezenta și împărtăși tradițiile culturale și folclorice din municipiul Dugopolje și municipiul Novaci organizația Femina împreună cu partenerii vor organiza două evenimente de promovare culturală și folclorică în lunile mai și iulie a.c, câte unul în fiecare țară. Totodată, se are în vedere restaurarea a două fântâni, care se află într-o stare avansată de deteriorare. Construcția lor va reprezenta un act artistic, realizat de meșteșugari locali, realizând astfel un simbol al tradiției, al vieții și al prieteniei dintre două țări. Acest parteneriat cultural va deveni la rândul lui, exemplu de bună practică pentru alte municipalități din UE, de a face schimb de diversitatea culturală și pentru a conserva si transmite mai departe tradiții, meșteșuguri și valori locale, care în ciuda globalizării, reprezintă esența fiecărei națiuni.

Hildegard Brandl, Leader Proiect Antreprenorești
,,Parteneriatul dintre Dugopoljie (Croația) și Novaci (România) este un exemplu excepțional prin care se aduce în prim plan importantă conservării arhitecturii din mediul rural. Este binecunoscut că la nivel național satele suferă din pricina degradării caselor tradiționale cât și a elementelor de arhitectură autentic românească, de aceea acest proiect își dorește să atragă atenția asupra valorilor pe care România încă le deține cu mândrie și pe care este esențial să le aducă la lumina într-un mod care să onoreze trecutul. Păstrarea autenticității și a tradițiilor este parte din coloana vertebrală a turismului românesc și a dezvoltării rurale, de aceea întreagă echipa Antreprenoresti-Adopta un sat este onorată să fie parte din acțiuni care lasă în urmă lor un impact real și un exemplu de bune practici în satele românești. Novaci și întreagă zona Transalpina este de o reală bogăție prin frumusețea geografică și diversitatea peisajelor, și merită povestită o dată prin prisma turismului cât și datorită oamenilor care dețiîn gospodării și care încă au meșteșugul în inima. România este o țară cu atâtea povești de suflet, povești care merită să fie transmise și celor de peste granițele țării, așadar această înfrățire cu Dugopoljie este cel mai frumos mod de a lega o relație pe termen lung între cele două țări.”

Maria Moța, Promotor al locurilor de acasă
E o mare binecuvântare să ai rădăcini adânci, să te fi născut și crescut într-un loc înveșmântat în tradiții și valori care, mai târziu în viață, îți dau curajul și forța necesară de a rezista oricăror încercări ale vieții. Întorcându-te de fiecare dată la ai tăi, chiar și numai cu gândul, sufletul tău se bucură și prinde din nou puteri, oricâte furtuni vei întâlni în cale, nu te doboară. A te dedica celorlalți este cel mai bun sens pe care îl poți avea în viață și e minunat să poți face asta, mai ales să deschizi porți de cunoaștere și dezvoltare pentru cei ce ne vor urma. Înfrățirea localităților noastre, Novaci și Dugopoljie, va fi un bun început pentru ambele comunități. Mulțumim tuturor pentru implicare și suport!

Alina Dobrescu, Președinte Asociația Românilor din Croația
,,Unul din rolurile pe care Asociația Românilor din Republica Croația le are la nivel local este de creștere a nivelului de integrare și recunoaștere al minorității românești din țară gazdă. Încă de la înființare, asociația s-a evidențiat prin activități diverse, de la evenimente culturale, artistice, sau culinare, până la proiecții cinematografice, expoziții, ateliere de lectură pentru copii și adolescenți și chiar deschiderea unei biblioteci cu cărți în limba română, disponibile gratuit spre împrumut. În ultimii 5 ani au fost stabilite parteneriate strategice atât cu reprezentanții celorlalte minorități din Republica Croația și autoritățile locale, cât și cu reprezentanții minorității croate din România, alături de care se organizează anual evenimente de promovare reciprocă. Prin prezența noastră în acest proiect în calitate de partener reafirmăm angajamentul pe care asociația noastră, dar și partenerii acesteia, îl au în consolidarea relațiilor dintre cele 2 țări , țări care sunt legate de o lungă istorie comună. De asemenea, cooperarea dintre orașele înfrățite are un rol important în dezvoltarea Uniunii Europene, încă din 1976 existând un acord de înfrățire între Zagreb și Cluj- Napoca, un deschizător de drumuri pentru acest proiect între Dugo Polje și Novaci. Suntem mândri să fim martori la scrierea unei mici bucăți de istorie.”

Ana-Maria Botica, managing director INSPIRO Digital
INSPIRO Digital își propune să contribuie la promovarea și transmiterea valorilor și scopurilor frumoase în societate, fiind alături de NGO Femina în cadrul acestui proiect.

Monica Ioanitescu, Presedinte ONG Femina, Anda Lupsan, Leader Proiecte Internationale
,,La ONG Femina, ne propunem să creăm și să sprijinim inițiative sociale de care beneficiază sectorul antreprenorial, oferind în același timp oportunități de cooperare transnațională, creare de rețele și schimb de cunoștințe și bune practici .” M.Ioanitescu
,,Abordarea noastră transnațională ne permite să conectăm comunități din țări și culturi diferite, încurajând o comunitate diversă . ” A. Lupsan
Va invităm să va bucurați cu noi de frumusețiile și voia bună novănceana și în același timp să descoperiți dansurile tradiționale croate.
Acest eveniment este gratuit, dar în acest sens se încurajează donațiile pentru a susține proiectul Building bridges| Saving water.
https://donorbox.org/building-bridges-saving-water
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here