Program electronic pentru lemnele din păduri

629

Circulaţia şi comercializarea lemnului are parte de noutăţi în urma emiterii HG 470/2014, ce reglementează circulaţia şi comercializarea lemnului. Hotărârea a fost completată de OM 596/26 iunie 2014 privind aprobarea Metodologiei de testare a implementării Sistemului informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL).

Potrivit Doinei Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, SUMAL va fi pus în aplicare mai întâi în trei judeţe din România, urmând a fi extins la nivelul întregii ţări, astfel încât în viitorul apropiat va fi implementat şi la Gorj. El urmează a fi utilizat obligatoriu de către ocoalele silvice şi toţi agenţii economici din domeniu.
SUMAL nu va putea fi accesat decât de pe telefoane sau tablete performante. Astfel, cei care sunt obligaţi să introducă informaţii în sistem vor fi nevoiţi să-şi achiziţioneze telefoane sau tablete cu sistem de operare minim Android 2.2, un abonament de date minim 100 Mb, cu GPS integrat.
Potrivit noutăţilor legislative, în momentul începerii transportului, cel care emite avizul de însoţire are obligaţia să transmită în SUMAL informaţiile standardizate. Dacă încărcarea materialului se face într-o zonă fără semnal GSM, aplicaţia SUMAL va genera un cod offline, care va fi înscris pe avizul de însoţire, iar aplicaţia va genera codul unic în momentul în care mijlocul de transport intră într-o zonă cu acoperire GSM.
Agenţii comerciali din Gorj trebuie să ştie că vor fi folosite trei tipuri de avize: aviz de însoţire primar pentru materialele lemnoase expediate de la locul de recoltare; avizul de însoţire secundar pentru materialele lemnoase, altele decât cherestelele care se transportă din depozite şi avizul de însoţire secundar pentru cherestele. Introducerea aplicaţiei le va permite celor care au atribuţii de control în domeniu să constate, atunci când opresc în trafic un transport de masă lemnoasă, dacă au sau nu de-a face cu o ilegalitate. Destinatarul transportului va avea obligaţia de a verifica codul unic şi să confrunte datele. Astfel va avea posibilitatea şi obligaţia să vadă dacă transportul plecat din pădure este acelaşi cu cel care a ajuns în curtea sa.
Cei care nu vor respecta aceste reglementări riscă să fie sancţionaţi cu amendă în valoare de 1.000 de lei.
Fiecare agent economic va fi obligat să desemneze o singură persoană care va avea calitatea de emitent a avizelor. Aplicaţia ce va fi pusă la dispoziţia agenţilor cu titlu gratuit, funcţionează deja, în sistem pilot, în trei judeţe din ţară, iar începând cu 10 octombrie folosirea ei va fi obligatorie pentru toţi cei care desfăşoară afaceri în domeniul exploatărilor lemnoase.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here