Probleme de sezon – Este mai ușor să previi un incendiu în gospodărie decât să-l stingi

236

Statisticile de specialitate scot în evidență faptul că în țara noastră cu toate eforturile făcute de structurile ISU și SVSU incendiile soldate cu pagube materiale și pierderi de vieți omenești se mențin la cote îngrijorătoare.

Incendiul este un fenomen complex ce se poate transforma ușor într-o catastrofă aducând oamenilor necazuri și suferințe. Incendiile au de cele mai multe ori cauze tehnice ori apar ca urmare a unor neglijențe umane manifestate prin nepăsare sau nu de puține ori necunoaștere. Din numărul total de incendii relevă statisticile circa 70% s-au produs în gospodăriile populației, locuințele din mediul rural fiind răspunzătoare de circa 55 % dintre acestea.
Dintre cele mai frecvente cauze ale acestor nedorite evenimente putem enumera: focul deschis, instalații electrice improvizate sau cu defecțiuni, fumatul în locuri nepermise, coșuri de fum defecte sau necurățate la timp, jocul copiilor cu focul , acțiuni intenționate și altele.
Aceste cauze au apărut de regulă într-o serie de împrejurări cum ar fi: distrugerea prin foc a resturilor ori a vegetației uscate sau aprinderea acestora pe timp de vânt,utilizarea în locuințe sau anexe a făcliilor ori lumânărilor fără a se lua măsuri de prevenire, depozitarea cenușii cu jăratic nestins în apropierea șurelor sau magaziilor, folosirea de afumători în poduri sau magazii, coșuri de fum defecte sau necurățate la timp etc .
Prevenirea incendiilor la gospodăriile cetățenești se asigură prin
– controale ale efectivelor ISU după un program ori în urma sesizărilor
– controale ale structurilor civile SVSU bazate pe componența preventivă tot în baza unui grafic ori a sesizărilor din raza lor de competență.
– Autocontrolul- metoda cea mai eficientă și rapidă utilizată cu succes de mai mult timp în Occident.
Un lucru important trebuie reținut: este mult mai ușor să previi un incendiu decât să-l stingi. O statistică difuzată cu ceva timp în urmă scotea în evidență faptul că un leu investit în prevenire poate compensa opt lei cheltuiți pentru intervenție sau refacerea locurilor după eventuale poluări ca să nu mai punem la socoteală reparațiile ori reabilitările obiectivului respectiv.
Iată în continuare câteva reguli și măsuri pentru prevenirea incendiilor în gospodăriile cetățenești furnizate prin bunăvoinţa maiorului Ică Diaconescu şeful Inspecţiei de Prevenire al I.S.U Gorj.
În cadrul gospodăriilor populației se interzice
-utilizarea aparatelor electrice, cablurilor, întrerupătoarelor și a dispozitivelor de protecție cu defecțiuni ori improvizații.
-folosirea buteliilor de gaze lichefiate fără regulatori de presiune, cu garnituri deteriorate ori furtunuri de cauciuc defecte, sau folosirea flăcării pentru verificarea etanșeității componentelor instalației de gaze
-păstrarea surselor de foc (chibrituri, brichete, lumânări) în locuri unde au acces copii.
-depozitarea de lichide sau materiale inflamabile în podurile caselor.
-folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, șoproane ori lângă materiale combustibile.
-nesupravegherea copiilor ori închiderea lor în case cu sobe, plite sau aparate electrice în funcțiune.
-folosirea siguranțelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu sârmă a fuzibilului calibrat.
-nesupravegherea aparatelor electrice aflate sub tensiune (reșouri, fiare de călcat, radiatoare etc)
Pentru asigurarea intervenției în caz de incendiu se recomandă achiziționarea și amplasarea unui stingător portabil în gospodărie.
La folosirea sobelor trebuie avut în vedere
-amplasarea acestora nu trebuie făcută la mai puțin de 1m față de pereții de lemn sau alte materiale ce se pot aprinde ușor.
-este interzis ca sobele de metal să fie așezate direct pe podea sau scânduri.
-nu este permis a se folosi sobe cu uși defecte.
-este interzis aprinderea focului cu benzină sau alte lichide inflamabile.
-sobele de cărămidă vor avea în fața ușilor o tablă metalică 70×50 cm.
-nu este permis a se pune la uscat rufe la mai puțin de 1m de sobele metalice.
-focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor.
-se va urmări ca sobele să nu se supraîncălzească și să aprindă obiectele din jurul lor.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here