Primul pas în Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi”, făcut la Hobiţa

412

pestisani brancusi 009Pe 21 mai, în zi de sărbătoare a Sfinţilor Constantin şi Elena, a debutat Marşul Cultural Constantin Brâncuşi Hobiţa-Paris pe jos. Iniţiatorul său, poetul Laurian Stănchescu şi-a dat întâlnire la Hobiţa cu rudele lui Brâncuşi, cu sătenii şi cu oameni politici, persoane care îl susţin şi care cred în reuşita demersului său.

pestisani brancusi 025La Hobiţa, înainte de începerea efectivă a marşului, au vorbit despre Constantin Brâncuşi şi despre iniţiativa scriitorului Laurian Stănchescu, oameni importanţi din Gorj şi nu numai. Cei care au avut ceva de spus, pe lângă Laurian Stănchescu au fost: Ion Ruşeţ, Pompiliu Ciolacu senior şi Pompiliu Ciolacu junior, Bebe Viorel Ionică, Bia Brâncuşi, Ioana Blendea Brâncuşi, Dan Trifu de la Eco Civica Bucureşti, tânăra interpretă Roxana Croitoru, dar şi primarul localităţii Peştişani. Au fost prezenţi peste o sută de oameni, foarte multe rude şi săteni, conform poetului Laurian Stănchescu. De la Hobiţa, o parte dintre cei care au asistat la discursuri au pornit pe jos spre Târgu-Jiu. La Arcani au avut un scurt popas pentru a bea apă şi cafea; de acolo doar câţiva au mai mers pe jos până la Târgu-Jiu.

Drumul Torţelor Aprinse, în memoria lui Constantin Brâncuşi

În seara zilei de 21 mai, la ora 21:00, de la Masa Tăcerii au mărşăluit până la Coloana Infinitului zeci de persoane, printre care s-a numărat şi primarul Florin Cârciumaru. „Am mers pe Drumul Torţelor Aprinse, un traseu început la Masa Tăcerii şi încheiat la Coloana Infinitului; mi s-au alăturat foarte mulţi gorjen, inclusiv primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, care a mers pe acest traseu ţinând în mână o torţă”, a explicat poetul Laurian Stănchescu. La Coloana pestisani brancusi 039Infinitului s-a adus un omagiu titanului Constantin Brâncuşi. Momentul a fost presărat cu discursuri susţinute de Pompiliul Ciolacu junior, de primarul Florin Cârciumaru, de poetul Laurian Stănchescu, iar Pompiliul Ciolacu senior a recitat o poezie în amintirea sculptorului. În plus, tânăra şi talentata interpretă Roxana Croitoru şi profesoara Emilia Dragotoiu Nanu, au interpretat vechi doine gorjeneşti, care-i plăceau enorm marelui sculptor. Despre Roxana Croitoru, poetul Laurian Stănchescu a declarat: „Roxana Croitoru este una dintre păsările măiestre pe care Constantin Brâncuşi le-a lăsat în urma sa pe pământ. Vocea tinerei Roxana Croitoru se înalţă atât de tare, încât numai Coloana Infinitului o mai poate atinge”.

Mulţumirile poetului Laurian Stănchescu

Laurian Stănchescu apreciază foarte mult tot ceea ce fac anumiţi oameni pentru susţinerea acestui marş. Astfel, el le mulţumeşte rudelor lui Brâncuşi, care au fost de acord să semneze pentru repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale strămoşului lor, dar şi altor persoane care i-au fost alături. „Îi mulţumesc domnului Bebe Viorel Ionică, directorul cotidianului Gorjeanul, pentru susţinerea pe care mi-a oferit-o în acest marş cultural. Vreau să vă spun că domnul Bebe Viorel Ionică este una dintre temeliile pe care stau cultura şi spiritualitatea gorjenească, orizontul domniei sale fiind dedicat în întregime existenţei acestui loc pe care eu îl cred cea mai frumoasă gură de Rai. Bebe Ionică e un om de omenie, iar eu îl consider un prieten adevărat”, mărturisea Laurian Stănchescu. El le-a mulţumit, de asemenea, lui Mihai Prunariu – care i-a dăruit un echipament sportiv complet pentru drum şi inginerului Racoceanu Cristinel Ovidiu pentru că a lucrat mult la realizarea arborelui genealogic din prima şi a doua căsătorie, a lui Nicolae Radu Brâncuşi, tatăl sculptorului.

O nouă etapă a marşului

Astăzi, marşul cultural Constantin Brâncuşi este în plină desfăşurare, poetul Laurian Stănchescu aflându-se la Craiova, unde se desfăşoară o conferinţă de presă pe tema aducerii în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale sculptorului gorjean. „Conferinţa se desfăşoară la Colegiul Naţional Constantin Brâncuşi din Craiova (fosta Şcoală de Arte şi Meserii, la care a studiat Constantin Brâncuşi), la ora 12:00. De asemenea, conferinţe vor mai fi susţinute în perioada următoare şi la: Mehedinţi, Caraş-Severin, Timişoara, Seghet şi în aula Universităţii din Budapesta”, a spus Laurian Stănchescu.Continuăm să urmărim marşul cultural Constantin Brâncuşi şi vă vom informa cu detaliile apărute pe parcurs, oferite de însuşi poetul Laurian Stănchescu.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here