Primăria Târgu-Jiu organizează Revelionul Solidarităţii la Casa Iris

320

Municipalitatea târgujiană nu îi uită în ultimele zile ale acestui an pe asistaţii care iau masa la Cantina de Ajutor Social, precum şi pentru cei cazaţi la Casa Iris. Pentru aceştia din urmă, va fi organizat în noaptea dintre ani Revelionul Solidarităţii.

„Şi în acest an, Primăria Municipiului Târgu-Jiu organizează Revelionul Solidarităţii, astfel că persoanele care se află pe listele Direcţiei de Protecţie Socială Târgu-Jiu ca beneficiare ale serviciilor acordate de Centrul Social de Urgenţă Casa Iris, vor primi în noaptea dintre ani un meniu de sărbătoare. Aşadar, toate persoanele care vor fi cazate în data de 31 decembrie în acest centru social se vor putea bucura de acest meniu. Casa Iris poate găzdui 32 de persoane, însă dacă numărul celor prezenţi va fi mai mare în noaptea dintre ani, atunci se va suplimenta numărul de meniuri”, a declarat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

În prezent, la Casa Iris sunt cazate 16 persoane, din care 11 sunt bărbaţi, trei femei şi doi copii. Casa Iris dispune de 32 de locuri, fiind un centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Jiu, inaugurat în anul 2009. În acest spaţiu, cei care sunt găzduiţi beneficiază de bune condiţii de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. Casa Iris dispune de două dormitoare: unul pentru femei şi unul pentru bărbaţi; fiecare dintre ele are 16 locuri, cu paturi suprapuse. Există băi separate pentru femei şi pentru bărbaţi, cu cabină de duş şi toalete, precum şi o bucătărie comună şi o sală de mese cu toate dotările necesare.

Meniu pe 6 zile şi la Cantina de Ajutor Social
De un meniu special şi tradiţional se vor bucura şi beneficiarii de ajutor social din municipiul Târgu-Jiu, care servesc masa la Cantina de Ajutor Social. Joi, 28 decembrie, aceştia şi-au ridicat de la Cantina de Ajutor Social din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, meniul pe 6 zile, respectiv pentru perioada 28 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018 inclusiv. „Toţi beneficiarii de ajutor social care servesc masa la Cantina de Ajutor Social şi-au ridicat astăzi (n.r. ieri) mâncarea aferentă celor 6 zile, care a constat atât în hrană rece, cât şi hrană caldă. Pentru ultima zi din an, fiind una festivă, aceştia au primit mâncare tradiţională, cu preparate de carne de porc, precum şi fructe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

La ora actuală, la Cantina de Ajutor Social iau masa 112 persoane din municipiu, din care 63 sunt copii, 25 sunt femei şi 24 bărbaţi. De asemenea, din cele 112 persoane, există 20 de persoane care prestează şi activităţi de muncă în folosul comunităţii, conform unei hotărâri luate la nivel de Consiliu Local în martie 2015 care a stabilit metodologia pentru efectuarea unor activităţi gospodăreşti de către persoanele beneficiare de serviciile cantinei. Părinţii care au copii cu o vârstă până în şapte ani nu trebuie să muncească. Lista cu persoanele beneficiare de serviciile Cantinei de Ajutor Social se întocmeşte lunar de către serviciul de specialitate din cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială şi se înaintează Serviciului de Gospodărie Comunitară. Drept urmare, se întocmeşte şi o foaie colectivă de prezenţă, iar cei care nu participă la activităţile de curăţenie, nu mai pot beneficia de serviciile cantinei sociale. Este de precizat faptul că diferenţa între beneficiarii de meniu zilnic la Cantina de Ajutor Social şi cei care prestează muncă în folosul comunităţii este una substanţială, deoarece există persoane care nu prestează astfel de activităţi din diverse motive: fie sunt mame care au copii sub 7 ani în întreţinere, fie sunt scutite medical de la efectuarea de muncă în folosul comunităţii, fie anumiţi beneficiari sunt pensionari şi au o vârstă înaintată.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here