Prima de 21.000 de lei, oprită din salariul lui Graure

363

Directorul economic al Sucursalei Turceni a Complexului Energetic Oltenia(CEO), Octavian Graure, va rămâne timp de câteva luni de zile cu salariul diminuat, asta pentru că şefii CEO îi vor opri din chenzină suma de 21.000 de lei. Banii reprezintă suma încasată de Graure pe vremea când era manager al Complexului Energetic Turceni, drept primă pentru participarea sa la negocierea cu sindicatele şi în comisia de stabilire şi evaluare a terenurilor aflate în patrimoniul fostei unităţi energetice.

Reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat, în urma controlului efectuat în anul 2011 că Octavian Graure a încasat nejustificat 21.000 de lei pe care şi i-a aprobat drept “primă salarială” pentru participarea sa la o negociere cu sindicatele din unitate. De altfel, Graure nu este singurul fost director care trebuie să restituie banii luaţi astfel în 2011, şi alţi colegi de-ai săi de la Rovinari şi Târgu-Jiu, actuali şefi în CEO trebuie să restituie unităţii banii astfel primiţi. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, s-a arătat, luni, foarte ferm în acest sens anunţând că va recupera banii în cauză, în special primele de negociere, încasate nejustificat.
Ciurel face asta şi după ce inspectorii Curţii de Conturi au recomandat conducerii CEO stabilirea întinderii prejudiciului creat unităţii ca urmare a plăţilor nelegale efectuate şi menţionate în raport, inclusiv în cazul primei de 21.000 de lei acordată fostului director general.

Bani plătiţi nejustificat
De altfel, în urma acelui control s-a mai constatat că, sub managementul lui Graure, unitatea a plătit nejustificat 87.000 de lei ca impozit pe clădiri pentru casele construite şi predate proprietarilor care sunt persoane strămutate din zonele afectate de lucrările miniere.
De asemenea, în acelaşi raport s-a mai constatat şi că CE Turceni a plătit “necuvenit” 473.000 de lei pentru lucrări neexecutate, inspectorii descoperind că banii au fost daţi pentru 36 de calorifere şi trei scări de inox, care nu au fost montate, respectiv executate.

Impozit diminuat
Unitatea a mai diminuat cu peste 1 milion de lei impozitul pe profit pe care îl datora bugetului de stat, ca urmare a “majorării nejustificate” a cheltuielilor de exploatare cu peste 6,5 milioane lei, potrivit raportului de activitate pe anul 2011 al Curţii de Conturi. Majorările de întârziere şi penalităţile calculate la suma respectivă sunt de 163.000 de lei. De asemenea, în raportul Curţii de Conturi se menţionează că fostul complex energetic Turceni a diminuat cu peste 5,8 milioane lei veniturile datorate bugetului local pentru localităţile Mătăsari şi Slivileşti, banii reprezentând “taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavări aferentă lucrărilor de excavare efectuate fără această autorizaţie”.
Inspectorii au mai constatat la fostul CE Turceni şi “diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 77.000 de lei, reprezentând TVA dedusă din TVA de plătit la bugetul de stat, ca urmare a plăţilor nejustificate pentru cheltuieli de investiţii, în sumă totală de 397.000 lei, la care se adaugă majorări şi penalităţi de întârziere calculate, în sumă totală de 15.000 lei”.
În raportul de activitate pe anul 2011, inspectorii Curţii de Conturi consemnează că, după verificările de la CE Turceni, unitatea a plătit la buget suma de 740.000 de lei, precum şi penalităţile de 164.000 lei. De asemenea, a fost recuperată suma de 180.000 de lei care reprezintă debite restante, plata nejustificată a unor lucrări, precum şi cheltuieli salariale nelegale, la suma respectivă adăugându-se şi 9.000 de lei ca majorări şi penalităţi. În plus, a fost recuperată şi suma de 9.000 de lei decontată necuvenit pentru lucrări de reparaţii neexecutate.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here