Porc cu trichineloză la Polata

1020

Primul caz de trichineloză din acest sezon de iarnă 2014-2015 şi al treilea din anul curent a fost diagnosticat în aceste zile la un porc sacrificat într-o gospodărie din cartierul Polata al municipiului Târgu-Jiu.

Două persoane din cartierul Polata au primit tratament profilactic deoarece au consumat carne de porc de la un animal bolnav de trichineloză. “În urma examenului trichineloscopic executat în cadrul Circumscripției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 1 Târgu-Jiu a fost depistată infestație cu Trichinella spp. la un porc sacrificat într-o gospodărie din cartierul Polata al municipiului Târgu-Jiu, diagnosticul fiind ulterior confirmat de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Gorj prin metoda digestiei artificiale. Este al treilea caz de trichineloză diagnosticat în anul 2014 și primul la animale domestice, primele două fiind înregistrate la animale sălbatice vânate, respectiv la mistreț și urs”, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.
Din carnea porcului infestat au consumat două persoane ce au participat la sacrificare, ulterior aflării rezultatului acestea fiind îndrumate la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean în vederea aplicării tratamentului specific. Carnea a fost incinerată, iar proprietarul va fi despăgubit cu suma de 9,6 lei/kilogram. “Restul cărnii rămase după consumare, adică aproape 200 de kilograme, a fost pusă sub sechestru imediat după identificarea parazitului prin trichineloscopie, ulterior confirmării diagnosticului prin digestie artificială, fiind distrusă”, a precizat şeful DSVSA Gorj.

50.000 de porci sacrificaţi
Iliuţă a mai spus că, la nivelul județului Gorj, până la această dată au fost testate aproximativ 7.000 de porcine sacrificate, medicii veterinari, atât cei oficiali, cât și cei de liberă practică având organizat programul de lucru astfel încât să răspundă tuturor solicitărilor de examinare trichineloscopică a cărnii obținute din sacrificarea tradițională a porcinelor: “Ne aşteptăm ca numărul porcinelor sacrificate în această săptămână premergătoare Crăciunului să ajungă la aproximativ 50.000 de exemplare. Recomandăm tuturor gorjenilor să supună examenului trichineloscopic toate porcinele sacrificate în gospodării, trichineloza fiind o boală parazitară gravă ce poate duce chiar la decesul celor infestați prin consumul de carne neexaminată. De asemenea, este foarte important ca persoanele care achiziționează porcine în vederea sacrificării, să solicite vânzătorului documentele de mișcare și certificatul de sănătate, în caz contrar neputând fi despăgubiți în cazul în care animalul respectiv este infestat și carnea obținută va fi denaturată. Preţul unui examen trichineloscopic este de 9 lei la circumscripţiile de control alimente şi de 10 lei la circumscripţiile private din judeţ”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here