Popriri pe pensiile a 2.100 de gorjeni

259

În ciuda faptului că suntem în plin sezon de vară, există pensionari de la nivelul judeţului nostru care o duc greu cu banii şi astfel nu îşi pot achita dările, fie că este vorba despre rate la bănci sau impozite locale. Numărul datornicilor cu popriri lunare pe pensie a ajuns la 2.183 de persoane.
Peste 2.000 de pensionari din Gorj se văd nevoiţi ca în fiecare lună să nu-şi ia pensia în totalitate şi asta datorită popririlor care se fac de către cei de la Casa de Pensii. Pensionarii gorjeni care nu şi-au plătit datoriile la stat sau la bănci au rămas fără cel puţin o treime din pensie. Reţinerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eşalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din pensia aflată în plată până la recuperarea totală a debitului. “În prezent, în dosarele Casei Judeţene de Pensii Gorj, se află cu popriri pe pensii un număr de 2.183 de pensionari, iar sumele reţinute pensionarilor pentru datoriile neplătite se ridică la valoarea totală de 426.897 de lei, date ce se înregistrau în evidenţele noastre la 31 iulie”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al instituţiei judeţene.

Datorii mari către stat
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi actuali pensionari. „Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Este de menţionat că, faţă de luna iunie, numărul popririlor a crescut cu circa 30, iar valoarea sumelor cu aproape 30.000 lei”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj.
La nivelul judeţului nostru, există în plată un număr de 76.779 de pensionari de stat şi 5.380 de pensii agricole.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here