Politicieni, la Ziua Minerului

314

IMG_0245Întâmplător sau nu, ministrul Adriean Videanu a venit în Gorj de Ziua Minerului. Pe 20 august a fost o zi plină pentru toţi preşedinţii de sindicat. Aceştia s-au întrecut pe sine prin a oferi angajaţilor o masă sărbătorească la locurile lor de muncă. Cea mai reprezentativă sărbătoare s-a realizat la Cariera Lupoaia, unde tandemul Constantin Ureche, preşedintele Sindicatului Liber şi Nicolae Bădiţă, şeful Departamentului Zonal de Cariere, au lansat invitaţii pentru toate autorităţile.

Aşa se face că la Lupoaia au sosit Ion Călinoiu şi Vasile Râbu, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, senatorul Toni Mihail Greblă, consilierul judeţean Alecu Drăgoi, secretarul general al Federaţiei Mine-Energie Ioan Feurdean, fost lider sindical la Cariera Lupoaia, Gheorghe Etegan, secretarul general al U.S.M.O., foşti directori ai structurilor din mineritul motrean, oameni care au simţit din plin ospitalitatea gazdelor dar şi căldura sufletească a tuturor minerilor. Discursurile au fost scurte şi ordonate cu emoţie de Constantin Ureche, un lider extrem de iubit pentru simplitatea lui şi pentru limbajul direct în comunicarea cu toată lumea, de la vlădică până la opincă. Toate mesajele au fost încurajatoare, cu deosebirea că mesajul lui Ion Călinoiu a fost aplaudat la scenă deschisă şi garnisit cu scandări politice care l-au emoţionat pe liderul social-democrat gorjean. Acesta a şi ieşit la joc în mijlocul mulţimii, realizând o baie de popularitate la care nu s-ar fi aşteptat. Vasile Râbu şi Toni Mihail Greblă au fost şi ei la înălţime, iar minerii de la Mina Lupoaia au primit asigurarea că oamenii politici vor susţine cât vor putea existenţa mineritului în Bazinul Motrului.

Prefectul, la Roşiuţa şi Ploştina

IMG_0229La Cariera Roşiuţa au participat prefectul Liviu Andrei şi alte câteva oficialităţi, la fel ca şi la mina Ploştina. Senatorul Ion Ruşeţ, contactat de noi telefonic, a fost mereu în preajma ministrului Adriean Videanu, despre care se spune că ar fi avut parte de o deplasare în cadrul istoric de la Cula Glogoveanului. Deputatul Constantin Militaru a fost văzut în dimineaţa zilei de 21 august la o cafea cu colegii săi de sindicat de la Mina Roşiuţa, dar şi de la Departamentul Zonal şi Cariera Lupoaia. Amprenta sărbătorii a prelungit manifestările în zăvoiul de la Ploştina, acolo unde vreme de o săptămână Tudor Dobrică, un adevărat maestru de ceremonii, a supervizat amenajarea zonei în aşa fel încât totul să fie cât mai prietenos pentru musafiri. De remarcat că programul artistic a aparţinut în întregime ansamblurilor folclorice şi soliştilor pentru masa festivă a minerilor, iar în zăvoi greul a fost dus de formaţiile antrenat prin intermediul Casei de Cultură, ca un semn că în Motru există oameni care preţuiesc munca minerilor, chiar dacă pentru spectacolele pe care ei le organizează nici mineritul şi nici autorităţile nu investesc vreun leu. Reuşita acestor manifestări ar putea conduce, într-un viitor apropiat, la anumite reglementări în ceea ce priveşte alte manifestări controversate, mai ales din cauza fastului şi al preţului. Cum municipalitatea este un lucru important pentru Dorin Hanu, acesta şi-a întrerupt concediul pentru a fi alături de minerii din rândul cărora s-a ridicat, pe 21 şi 22 august.

Este bine că într-o vreme plină de decizii dureroase şi de nesiguranţă, oamenii politici îşi găsesc timpul să se afle acolo unde mulţimile sunt organizate sau acolo unde mulţimile vin să mai uite de grijile vieţii şi ale existenţei familiei. Acest lucru însă nu oferă decât foarte puţin din vastul ideal care s-a construit în urmă cu 20 de ani, atunci când am crezut că se poate renunţa la totalitarism. Şi, ca să închei într-o notă de responsabilitate civică, ar fi bine ca toată această elită a Gorjului, aşa cum este ea, să medieze o ruptură teribilă care se produce la nivel social, atâta vreme cât pensionarii sunt priviţi cu invidie pentru faptul că au scăpat, temporar, de tăieri de venituri. Altfel, ne-am putea aştepta la izbucniri greu de controlat, acolo unde bucuria sărbătorii nu mai poate opera.

Constantin Bunilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here