Politica portocalie, poluantă pentru CE Rovinari

324

Gip-rovinari 10.08.2004 1 2Complexul Energetic (C.E.) Rovinari riscă să nu mai producă energie electrică pe bază de lignit, dacă nu va îndeplini condiţiile de mediu până-n 2013. Din păcate, responsabilii cu acest lucru din cadrul producătorului de electricitate nu par a fi intens preocupaţi de asta, chiar dacă asupra unităţii energetice planează pericolul închiderii.

Asta, probabil, şi pentru că, de ceva vreme, conducerea unităţii este bulversată de schimbările de personal, ca urmare a politicii dezastruoase portocalii operate în cadrul complexului şi mai puţin de întârzierea programelor investiţionale necesare conformării normelor de mediu.

Conform prevederilor şi termenelor impuse de legislaţia europeană în materie de protecţie a mediului înconjurător, transpuse în legislaţia autohtonă, activitatea unor importanţi agenţi economici de pe raza judeţului Gorj riscă să fie grav afectată. Asta, în special de sancţiunile ce urmează a fi aplicate împotriva lor de către organele de mediu, putându-se ajunge inclusiv la sistarea activităţii, cu efecte semnificative în plan economic şi social. Măsuri de acest gen pot fi adoptate împotriva Complexului Energetic Rovinari, cel mai ieftin producător de energie electrică pe bază de lignit, care a demarat cu întârziere programele investiţionale pentru a se conforma normelor de mediu pe componenta managementul deşeurilor, protecţiei aerului şi protecţiei apei, niciuna dintre acestea nefiind finalizate până în prezent, atât datorită deprecierii semnificative a principalilor indicatori economico-financiari, cât şi ca urmare a creşterii gradului de îndatorare a unităţii energetice către instituţiile bancare finanţatoare care solicită tot mai frecvent garanţii reale pentru accesarea creditelor necesare continuării lucrărilor pentru respectarea termenelor de conformare.

Criza sau interesele “băieţilor deştepţi”?!

Situaţia economico-financiară a C.E. Rovinari a fost/este afectată şi de criza internaţională, însă o mare parte din vină poate fi imputată echipei manageriale, care nu a dirijat fluxurile financiare astfel încât ,,Instalaţiile de desulfurare umedă a gazelor de ardere”, a căror valoare se ridică la 160 milioane Euro, să poată fi operaţionale până în anul 2013 (31.12.2011 – pentru grupurile energetice nr. 5 şi 6, respectiv 31.12.2013, pentru grupurile energetice nr. 3 şi 4). Aceeaşi vină poate fi imputată şi responsabililor proiectului de desulfurare din cadrul Direcţiei Dezvoltare Investiţii – C.E. Rovinari, respectiv ing. Tudorescu Vasile şi ing. Pecingină Constantin, având în vedere faptul că deşi producătorul de energie electrică a încheiat în anul 2007 un contract cu reprezentanţii grupului de firme ce fac parte din Consorţiul ALSTOM, antreprenorul general a demarat lucrările la instalaţiile de desulfurare abia la finele anului 2008, pentru grupurile nr. 3 şi 6, iar la cele aferente celorlalte două grupuri s-a renunţat, conform voinţei Complexului.

Excursie în Franţa, pe banii antreprenorului

Recent însă, conducerea Complexului a apreciat ca fiind oportună demararea procedurii de atribuire a contractului privind lucrările de realizare a instalaţiilor de desulfurare pentru grupurile energetice nr. 4 şi 5, dar, surpriză, valoarea acestora a crescut la suma de 75,5 milioane euro, cu 10 milioane mai mult decât suma negociată iniţial cu Consorţiul ALSTOM, respectiv cea de 65 milioane euro.

Având în vedere că reprezentanţii Consorţiului ALSTOM au mai beneficiat şi de unele avantaje din partea conducerii C.E. Rovinari (muşamalizarea unor deficienţe în execuţia lucrărilor, necalcularea de penalităţi pentru depăşirea termenelor de punere în funcţiune, prelungirea termenelor de finalizare etc.), nu mare o să ne fie mirarea dacă acest contract va fi câştigat de acelaşi Consorţiu, ţinând cont şi de faptul că Daviţoiu Leşu Gheorghe, Tudorescu Vasile şi Pecingină Constantin au petrecut multe zile prin Franţa, iar costurile de deplasare au fost suportate integral de antreprenorul general al investiţiei.

Ce respirăm?

Măsurătorile recente efectuate la staţia de monitorizare a calităţii aerului, amplasată la aproximativ 2 km de C.E. Rovinari, au înregistrat concentraţii de bioxid de sulf de 10-12 ori mai mari decât limitele maxime admise, iar concentraţiile de pulberi erau mai mari de 5-7 ori decât limita superioară impusă de legislaţia în vigoare. Cu toate acestea, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj nu par că fac nimic în acest sens.

Consecinţele nefinalizării lucrărilor de conformare

Până în prezent au fost realizate doar 40% din lucrările aferente programului de modernizare/retehnologizare a celor două grupuri energetice (nr. 3 şi 6), context în care C.E. Rovinari riscă să fie sancţionată de către organele de mediu, care pot dispune inclusiv sistarea activităţii de producere a energiei electrice pe bază de lignit. Trebuie menţionat că o astfel de decizie va afecta inclusiv veniturile a celor circa. 4.000 salariaţi ai acestei entităţi, dar şi a celor circa 8.500 angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia S.A. Târgu-Jiu, principalul furnizor de cărbune energetic în zona Olteniei. Neîndeplinirea obligaţiilor asumate în programele de conformare cu termenele impuse de Directivele Europene ar putea atrage, pe lângă sancţiunile împotriva agenţilor economici, chiar şi sancţiuni împotriva României, inclusiv activarea clauzei de infrigement pe domeniul protecţiei mediului.

Cine va fi tras la răspundere?

Nu putem susţine existenţa unor posibile ilegalităţi la nivelul C.E. Rovinari, dar poate că factorii responsabili menţionaţi pot justifica de ce unitatea pe care o reprezintă a renunţat la modernizarea/retehnologizarea unor grupuri, invocând lipsa fondurilor financiare, iar ulterior aceleaşi lucrări au fost majorate cu peste 10 milioane euro, în condiţiile în care entitatea energetică a ajuns să se împrumute cu peste 185 milioane lei pentru realizarea a două instalaţii de desulfurare, iar pentru modernizarea unui singur grup, CEC BANK urmează să acorde un credit de peste 100 milioane lei. Dar nu ne mai miră nimic, deoarece conducerea C.E. Rovinari s-a arătat foarte credincioasă şi iubitoare de sporturi (ne)performante, prin acţiunile Consiliului de Administraţie. Sau poate că nu..

P. Honoriu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here