Plante medicinale din Farmacia Domnului – SUNĂTOAREA (Pojarniţa)

1519

Identificarea plantelor medicinale şi aromatice din natură de către publicul larg al zilelor noastre, dar şi de specialiştii din alte domenii decât criteriile de clasificare din Botanica farmaceutică şi Farmagnozie Dr. Ovidu Bojor, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a adoptat un set de criterii mai simple faţă de criteriile de clasificare şi identificare a plantelor după criterii mai simple de recunoaştere: după habitatus şi identificare a plantelor după caracterele morfologice sau taxonomice, şi anume: – după habitatus, după culoarea florilor, după miros)în cazul plantelor aromatice), după mărime (arbori, arbuşti, plante ierboase). În numeroasele sale lucrări ştiinţifice şi cărţi a avut, de asemenea, în vedere mediul în care trăiesc plantele: Stâncării, pajişti alpine, păşuni şi fâneţe umede, păduri, tăieturi de pădure, pajişti uscate, locuri nisipoase bătătorite, lunci, zăvoaie, locuri mlăştinoase etc.

PLANTĂ ERBACEE PERENĂ. Este înaltă de 0,20-1m, cu tulpina aeriană cilindrică şi are două muchii laterale, cu numeroase ramuri sterile dezvoltate la baza frunzelor. Frunzele sunt ovale sau eliptice, având pe margini şi pe faţă puncte negre.
Dacă le privim în transparenţă, frunzele par perforate. Florile sunt extrem de numeroase şi au câte cinci petale galbene, şi ele cu puncte negre(glande). Planta creşte începând de la câmpie până în zona montană superioară, fiind cu mult mai abundentă în zonele deluroase.
FARMACOLOGIE. Extractele pe bază de sunătoare(în limba latină Hypericum perforatum) au acţiune uşor antidepresivă. În rezumat, acţiunea terapeutică a extractelor pe bază de sunătoare se referă la acţiuni: antibacteriene, antidepresivă, antiinflamatoare, antivirală, astringentă, hepatoprotectoare şi sedativă.
RECOMANDĂRI. Intern se recomandă în colite, colecistopatii, în stări depresive exogene sau endogene.
Extern, cicatrizant şi dezinfectant în plăgi purulente şi arsuri.
La noi în ţară, la, Baia Mare, s-a înfiinţat o firmă cu numele HYPERICUM. Datele acesteia se pot găsi pe Internet, iar dintre principalele produse cu rol antioxidant sunt: Ceaiul anti-tumoral şi Capsulele HyperTum, cu pronunţat rol anticanceros, fiind antioxidante.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE. Intern, se recomandă în colite, colecistopatii, în stări depresive exogene sau endogene. Extern, cicatrizant şi dezinfectant în plăgi purulente şi arsuri.
CONTRAINDICAŢII. Preparatele pe bază de sunătoare pot produce neplăceri gastrice, în special în cazul nefericit în care se administrează pe stomacul gol.
În ceea ce priveşte interacţiunea cu alimentele, se vor evita: berea, brânzeturile fermentate, marinata de peşte, în special de heringi, vinul şi drojdia alimentară.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here