Plante medicinale din Farmacia Domnului – Pătlagina şi virtuţile ei

1846

Denumirea ştiinţifică: Plantago lanceolata.
Denumiri populare: inima oii, limba broaştei.
Prezentare. Încă din vechime, pătlagina face parte dintre plantele medicinale renumite. Creşte de la câmpie până în zona de munte, fiind accesibilă tuturor şi folositoare tuturor. Face parte din familia plantaginaceelor. Pătlagina poate fi întâlnită chiar şi pe terenurile bătătorite, uscate, tari, fiind o plantă foarte rezistentă. Ea este o plantă erbacee cu dimensiuni reduse, frunzele sale ajungând până la maximum 20 de centrimetri lungime. Aceste frunze formează imediat deasupra solului o rozetă, iar din mijlocul rozetei cresc tulpini fragile, suculente, care au în vârf floarea în formă de spic. Pătlagina înfloreşte din luna mai până în septembrie. Datorită utilizărilor sale ea poate fi întâlnită uneori şi ca plantă de cultură, chiar dacă creşte sălbatică şi prin grădini.
Ca plantă medicinală se recoltează frunzele, din care se prepară infuzie, dar şi macerat la rece, poţiuni, extracte moi sau fluide, pansamente şi unguente.
Substanţele active importante sunt: pectine, carotene, pentazone, săruri alkaline, tannin, planteoză. Unele substanţe aflate în compoziţia pătlaginei sunt bactericide, motiv pentru care se pune direct pe răni spre vindecare mai rapidă. Alte calităţi ale pătlaginei: HEMOSTATICĂ, ANTIDIAREICĂ, HIPOTENSIVĂ. De asemenea, pătlagina contribuie şi la scăderea colesterolului din sânge.
Întrebuinţări. Printre afecţiunile în care se fac tratamente cu pătlagina sunt: bronşitele cronice, astmul bronşic, diaree, ulcer gastroduodenal, laringite, traheite, conjunctivite, ulcer varicose, ulceraţii cutanate, tuse. Preparatele din pătlagină au eficienţă şi în tratarea hipertensiunii arteriale.
În aplicaţiile externe se fac nu numai băi şi spălături cu ceai de pătlagină, ci se aplică şi cataplasme.
Sucul de pătlagină este utilizat în producerea bomboanelor contra tusei. Există pătlagină lată sau îngustă, alte specii fiind: Plantago major şi Plantago media. Efectele lor medicinale sunt asemănătoare cu ale celei descrise mai sus.
S-a dovedit că pătlagina este nu numai un renumit expectorant, ci şi un depurativ cu o variată arie de acţiune. Purifică organele vitale precum, plămânii şi stomacul, dar ceea ce este mult mai important – purifică sângele. Deci îndepărtează mai multe boli ale corpului omenesc.
Contraindicaţii. Nu se cunosc.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here