Peste un miliard şi jumate de lei de la Consiliul Judeţean – Autospeciale noi, pentru ISU Gorj

222

masina pompieriInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj îşi va mării parcul auto cu opt autospeciale noi până la sfârşitul acestui an, prin intermediul unui proiect elaborat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud Vest Oltenia.

Proiectul „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în regiunea Sud Vest Oltenia”, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3, Domeniul major de intervenţie 3.3, se adresează judeţelor Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea. Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Iniţiat în toamna anului trecut, valoarea totală a acestui proiect este de 49.069.000 de lei, iar contribuţia Consiliului Judeţean Gorj pentru noi autospeciale este de 1.624.394,12 lei. „Această sumă este contribuţia noastră de două procente, iar valoarea cu care contribuim are şi TVA, însă TVA-ul ne va fi rambursat de către ADI Sud-Vest Oltenia după încheierea proiectului”, a declarat Florin Achim, şeful Direcţiei de Dezvoltare Regională şi Cooperare, din cadrul CJ Gorj.

Azi, se ţine licitaţia

pompieri6Conform Ilenei Măjină, coordonator de proiect la nivelul ADI Sud-Vest Oltenia, proiectul este în curs de implementare, iar astăzi, la Craiova, se vor deschide ofertele de licitaţie: „Vom evalua ofertele, se va adjudeca proiectul de către câştigătorul licitaţiei, iar apoi va urma achiziţia autospecialelor. Noi ne propunem ca până la sfârşitul acestui an toate Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Oltenia să intre în posesia maşinilor”.

Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt 2.279.849 persoane, număr care reprezintă, conform calculelor ADI Sud-Vest Oltenia populaţia din această regiune.

Autospeciale vechi la ISU Gorj

În urma implementării proiectului, până la sfârşitul lui 2010 vor ajunge în Gorj un număr de opt autospeciale. Dintre acestea, patru sunt autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, una este pentru descarcerări grele, iar trei sunt autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. „Chiar dacă autospecialele din dotare sunt în stare de funcţionare, ele nu pot pătrunde prin toate regiunile deluroase. Eu cred că, totuşi, în proporţie de şaptezeci şi cinci la sută suntem acoperiţi pe nivel de încadrare cu autospeciale. Cele noi ne vor fi de mare folos, şi pentru un timp mai mare de intervenţie dar şi pentru stingerea cât mai rapidă a incendiilor izbucnite”, a declarat Mihai Avramescu, purtător de cuvânt al ISU Gorj. La nivelul ISU Gorj există un număr de 16 autospeciale cu apă şi spumă, care deservesc cele şapte subunităţi din Târgu-Jiu, Motru, Hurezani, Turceni, Tismana, Novaci, Bumbeşti-Jiu., şi un număr de 550 de angajaţi.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here