Peste 3.800 de prezentări, la centrele de permanenţă din Gorj

298

Începând din toamna anului trecut, la nivelul judeţului Gorj sunt funcţionale 20 de centre de permanenţă. În luna decembrie, 3877 de persoane au trecut pragul acestor centre. Lunar, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj achită aproximativ trei miliarde de lei vechi centrelor de permanenţă.

Numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut, în ultimii doi ani; în luna martie 2015 s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. În luna februarie 2016 s-a dat în folosinţă şi centrul de permanenţă de la Căpreni, iar în noiembrie a devenit funcţional cel de la Băleşti. Astfel, la ora actuală, 20 de centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic, Scoarţa, Căpreni şi Băleşti. “În luna noiembrie am avut 3.563 de prezentări la centrele de permanenţă. De precizat că la începutul lunii noiembrie a devenit funcţional un nou centru de permanenţă, acesta fiind la Băleşti. În decembrie au fost 3.877 prezentări, din care 715 la cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP.

Cheltuieli de aproximativ trei miliarde
Lunar, CJAS Gorj plăteşte aproximativ trei miliarde și jumătate de lei vechi pentru cele 20 centre de permanenţă din judeţul nostru. „În luna decembrie am făcut plăţile aferente lunii noiembrie, în cuantum de 294.000 de lei”, a confirmat Daniel Şurlea, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj. Plăţile aferente lunii decembrie se efectuează în ianuarie.
În localităţile unde există centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here