Peste 100 de absenți și opt situații speciale la Evaluarea Națională

1291

Sesiunea 2020 a Evaluării Naționale a debutat, ieri, cu proba scrisă la Limba și literatura română. În Gorj, examenul a decurs fără incidente, însă nu toți absolvenții de gimnaziu care s-au înscris pentru a susține această probă s-au și prezentat. Alți opt candidați au susținut proba scrisă în condiții speciale.

Dintre cei 3186 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Gorj care s-au înscris la sesiunea din acest an a Evaluării Naționale, doar 3062 s-au prezentat în sălile de examen, înregistrându-se astfel un număr de 124 de absenți. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, unii dintre candidații prezenți au susținut examenul în condiții speciale. ,,Avem opt candidați care au susținut proba scrisă la Limba și literatura română în condiții speciale. Este vorba de trei elevi cu tulburări de spectru autist, care au susținut examenul în săli separate, în prezența terapeutului, și de cinci elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă”, a precizat Elena Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii
Anul acesta, la proba scrisă de Limba și literatura română a fost extrasă varianta nr. 5 de subiecte. Astfel, la Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – ,,Zborul” de Sorin Titel. La Subiectul I B, elevii au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct, iar la Subiectul II B, absolvenții claselor a VIII-a au avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate. Examenul a început la ora 09.00, iar elevii au avut două ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele.

Urmează proba la Matematică
Următoarea probă va avea loc miercuri, 17 iunie (Matematică), iar ultima probă, la Limba şi literatura maternă, va fi susţinută joi, 18 iunie, doar de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). Pentru prima oară, în acest an, examenul de Evaluare Națională se desfășoară în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Printre măsurile impuse se numără măsurarea temperaturii candidaților cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C, dezinfectarea sălilor de examen, și păstrarea unei distanțe de 2 m între candidați. Corectarea lucrărilor se va face în sistem încrucișat, în alte județe, pentru a preveni fraudele. Primele rezultate vor fi afişate luni, 22 iunie, până la ora 14.00. Contestaţiile pot fi depuse atât în format fizic, cât şi electronic, în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.00). În acest caz, al depunerii contestaţiilor, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit electronic şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi anunţate sâmbătă, 27 iunie. Reamintim că, media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial. La Evaluarea Naţională pot participa absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, precum şi absolvenţii din seriile anterioare. Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la Evaluarea Naţională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here