PES activists România a lansat campania #fărăbariere pentru ridicarea restricțiilor de vârstă privind candidatura la o funcție publică

254

Organizația PES activists România a lansat, la Craiova, campania #fărăbariere, prima astfel de inițiativă menită să ridice restricțiile impuse de lege la participarea politică și civică a cetățenilor. Județul nostru a fost reprezentat la eveniment de aproximativ 50 de persoane de diferite vârste și categorii socio-profesionale.

Europarlamentarul Victor Negrescu, cel mai tânăr membru român din Parlamentul European și președintele-coordonator național al PES activists România militează pentru tinerii care doresc să candideze la o funcție publică, dar sunt împiedicați de restricțiile de vârstă. ”Cea mai importantă restricție impusă de lege se referă la vârsta legală pentru a candida. În ciuda faptului că s-a discutat în ultimii ani despre înnoirea clasei politice, acest lucru a fost împiedicat de o legislație care prevede o discriminare generațională privind dreptul de a candida. La ultimele alegeri locale au fost aproximativ 500 de tineri care și-au depus candidatura, deși aveau sub pragul legal, iar mulți au fost nevoiți să își vadă mandatul invalidat”, subliniază europarlamentarul Victor Negrescu, cel mai tânăr membru român din Parlamentul European și președintele-coordonator național al PES activists România.
pes (2)În opinia lui Negrescu, eliminarea pragului de vârstă care îi împiedică pe tineri să candideze la funcții publice va duce la mai multă democrație și la atragerea de oameni noi în politica autohtonă: ”Existenţa unor praguri de vârstă nu face altceva decât să ţină departe de instituţiile publice reprezentative generaţia de mâine, cea în numele căreia pretindem că vom construi viitorul. Împreună putem schimba această nedreptate! PES activists România militează pentru modificarea articolului 4 din legea privind alegerile locale și, ulterior, a articolului 37 din Constituția României. Această schimbare va duce la mai multă democrație, mai multă participare civică, un acces mai mare al tinerilor la funcții publice, precum și la atragerea de oameni noi în politica românească”.
Europarlamentarul Victor Negrescu arată că mulţi dintre politicienii europeni cu experienţă şi-au început cariera foarte devreme, tocmai datorită unor prevederi legislative care facilitau accesul tinerilor în politică. Este vorba despre premierul Irlandei, Enda Kenny, a devenit parlamentar la 24 de ani, în 1975. În 2004, actualul premier al Italiei, Matteo Renzi (de altfel şi cel mai tânăr prim-ministru al democraţiei italiene), a devenit la 29 de ani Preşedintele Provinciei Florenţa (unitate administrativă devenită ulterior Zonă Metropolitană). Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a devenit membru al Parlamentului Galician în 1981, la 26 de ani. Charles Michel, cel mai tânăr premier din istoria Belgiei, a devenit membru al Camerei Reprezentanţilor în 1999, la 24 de ani, un an mai târziu devenind şi cel mai tânăr ministru belgian. Chiar şi Jean-Claude Juncker şi-a făcut debutul într-o funcţie electivă la 30 de ani, când a fost ales membru al Legislativului.

Gorjul, prezent la lansarea campaniei #fărăbariere
Organizația PES activists România a lansat, la Craiova, campania #fărăbariere, prima astfel de inițiativă menită să ridice restricțiile impuse de lege la participarea politică și civică a cetățenilor. La eveniment au participat și gorjeni/ “Județul Gorj a fost reprezentat la acest eveniment de aproximativ 50 de participanți de toate vârstele și categoriile socio-profesionale și ne bucurăm să susținem această campanie în lunile care urmează. Este esențial să deschidem competiția politică și să demonstrăm că inițiativele cetățenești reprezintă un mijloc de promovare a ideilor pe care le are societatea” a declarat coordonatorul PES activists Gorj, Radu Căliman. Campania PES activists este împărțită în mai multe etape, printre care lansarea unei petiții publice, strângerea de semnături pentru modificarea articolului 4 din Legea 115 din 2015, în primă fază, urmată de strângerea de semnături pentru modificarea articolului 37 din Constituție.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here