Ordonanța decarbonizării a devenit lege. PSD vrea să-l ducă pe Virgil Popescu, CU FORȚA, la Bruxelles

2512

…ca să negocieze întreg capitolul Energie din PNRR. După votul de ieri, când deputații au parafat închiderea tuturor termocentralelor, liderul PSD Gorj, Mihai Weber a declarat pentru ”,,Gorjeanul” că PSD va iniția o nouă… lege. Și asta, pentru a-l obliga pe Virgil Popescu să meargă la Comisia Europeană, fiindcă actualul ministru al Energiei nu a spus acolo că sistemul energetic românesc depinde de termocentralele pe care și-a asumat, împreună cu USR, că le va închide începând cu acest an.

,,Vom depune o initiativă legislativă, în două săptămâni, prin care îl obligăm să renegocieze, să prelungească termenele, care modifică legea de azi (de ieri, n.red.). Pentru că, Virgil Popescu nu a discutat nimic, însemnând nimic, la Comisia Europeană. Legea a trecut fiindcă, în momentul actual, avem de luat o tranșă din PNRR, sătămâna viitoare, destul de consistentă, peste 2 miliarde… Nu poti s-o blochezi acum. Asta ar fi însemnat să fie blocate investițiile din toate domeniile. Am trecut legea asta fiindcă nu puteam bloca niste bani care trebuie să vină în România, peste o săptămână”, a spus ieri, deputatul absent ieri la votul din Camera Deputaților, Mihai Weber, președintele PSD Gorj.

Ordonanța 108 a decarbonizării a devenit, ieri, lege, după ce deputaţii au adoptat-o, în plen, cu 155 de voturi ,,pentru”, 44 de voturi împotrivă şi 37 abţineri.
Iată ce au votat deputații PSD, PNL, UDMR, excepție făcând cei de la AUR care au votat împotrivă. Potrivit raportului elaborat de comisiile de resort, citat de Agerpres, legea stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe baza de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, măsuri pentru: asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional; scoaterea treptată din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă; închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de lignit şi huilă, pentru carierele şi minele ce urmează să fie incluse în programul de închidere; reabilitarea şi ecologizarea terenurilor aferente centralelor electrice închise şi a carierelor şi minelor care le deservesc; reconversia profesională şi recalificarea, precum şi alte măsuri socio-economice pentru susţinerea tranziţiei forţei de muncă şi a oportunităţilor economice la nivel local, inclusiv cele cu caracter de ajutor de stat pentru reducerea impactului socio-economic.
Potrivit unui amendament la proiectul de lege, ,,prin rezerva tehnică se înţelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziţia operatorului de transport şi sistem, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “,,Transelectrica” – S.A. pentru situaţii în care adecvanţa Sistemului Electroenergetic Naţional nu poate fi asigurată prin piaţa de energie electrică”. Se interzice punerea în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepţia capacităţilor pentru care s-au emis licenţe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, prevede proiectul. Huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranţă, a lucrărilor de închidere şi de ecologizare a carierelor şi minelor se finalizează până la aceeaşi dată. Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit şi huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârşitul anului 2025, se mai arată în proiect.

Se scot din exploatare
Capacităţile energetice pe bază de huilă şi lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat şi se pot trece în rezerva tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgentă, după cum urmează: până la sfârşitul anului 2022, 660 MW de capacităţi de producere a energiei electrice pe bază de lignit; până la sfârşitul anului 2025, alte 1425 MW de capacităţi de producţie de energie electrică pe bază de lignit rămase; până cel târziu la sfârşitul anului 2032, capacităţi suplimentare de producţie de energie electrică pe bază de lignit şi huilă de 1140 MW.
În vederea înlocuirii capacităţilor de producţie a energiei electrice pe lignit şi huilă care vor fi închise şi pentru a nu fi pusă în pericol siguranţa Sistemului Energetic Naţional, vor fi realizate noi capacităţi de producţie, mai prevede proiectul. Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează: două grupuri pe gaze naturale ,,ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Işalniţa: 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026 – Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026; opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here