ONG-ul “Lupta împotriva corupţiei”, radiat de instanţă

213

Judecatoria_novaciJudecătoria Novaci a decis la finalul săptămânii trecute să radieze o organizaţie non-guvernamentală care făcea avocatură ilegală pe raza judeţului Gorj, încasând în mod nejustificat bani de la cetăţenii care aveau probleme cu justiţia.

ONG-ul în cauză, intitulat ,,Lupta împotriva corupţiei, nedreptăţilor şi abuzurilor din România”, este condus de Nicolae Creţu, în calitate de preşedinte, el fiind şi cel care apărea în faţa instanţelor de judecată în apărarea clienţilor săi, deşi nu avea pregătire juridică, mai mult unii susţin că nu avea raport2505nici măcar liceul absolvit. Acest ONG nu mai are voie să funcţioneze deloc, hotărârea instanţei fiind definitivă şi irevocabilă.

Nicolae Creţu, cel care a înfiinţat ONG-ul “Lupta împotriva corupţiei, nedreptăţilor şi abuzurilor din România” pare-se că a găsit cea mai bună metodă de a lua bani de la persoanele credule care i-au trecut pragul, înfiinţând în 2006 această organizaţie. Deşi legea nu îi permitea să facă avocatură, Creţu şi-a convins în ultimii ani clienţii că îi poate reprezenta în instanţă, în schimbul unor sume fabuloase de bani. Numai pe rolul Tribunalului Gorj, acest ONG are 33 de dosare în care execută apărarea uneia dintre părţi. Metoda găsită de Creţu menită să ascundă ilegalitatea în cauză a fost ca persoanele care îi deveneau clienţi să devină membrii ai acestui ONG. Baroul Gorj s-a autosesizat însă în acest caz şi i-au deschis o acţiune pe rolul Judecătoriei Novaci, reuşind chiar vineri să radieze ONG-ul “Lupta împotriva corupţiei”. Acum Creţu nu mai poate reprezenta în instanţă pe nimeni, Baroul rămânând să sesizeze instanţele de judecată privind faptul că acest ONG nu are calitate procesuală. raport2506Instanţa din Novaci “dispune dizolvarea judecătorească şi radierea din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Novaci, judeţul Gorj, a ONG-ului ,,Lupta împotriva corupţiei, nedreptăţilor şi abuzurilor din România”.

Vecinul câştigă împotriva ONG-ului

“Lupta împotriva corupţiei, nedreptăţilor şi abuzurilor din România” funcţionează într-un imobil închiriat pe strada Unirii din Târgu-Jiu. Şi acest spaţiu este ocupat abuziv, susţine unul dintre vecinii care i-a făcut plângere penală proprietarului apartamentului în cauză pe motiv că desfăşoară activităţi comerciale fără acordul locatarilor. Mai mult, unul dintre vecini, parte în procesul de la Novaci, susţine chiar că prin intermediul acestui ONG se desfăşoară activităţi comerciale de vânzare de produse alimentare şi alcoolice, deşi acest lucru este interzis de lege. “Eu am petiţionat toate instituţiile statului iar după un an şi o lună am reuşit dizolvarea în instanţă a acestui ONG care, în aparenţă, luptă împotriva corupţiei dar, în realitate se ocupă cu comercializarea de gogoşari, ţigări, raport2507alcool şi sifoane. Asta în situaţia în care nu are nicio autorizaţie, nu are nimic. A fost sancţionat ONG-ul, în repetate rânduri, de instituţiile statului(Direcţia de Sănătatea Publică, Garad Financiară, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Sanitar-Veterinară), şi s-a suspendat chiar activitatea comercială de către Poliţia Locală la 23.06. 2011, dar ei şi-au văzut în continuare de treabă, sfidând legile ţării şi locuitorii acestui oraş”, a declarat vecinul reclamant. Acesta susţine, de altfel, că în opinia sa şi după hotărârea instanţei din Novaci care nu mai poate fi atacată în justiţie acest ONG va funcţiona ca şi magazinul în cauză. “Am convingerea că ei îşi vor vedea de treabă. Cred că ONG-ul va funcţiona, chiar dacă a fost radiat. Nu va ţine cont că mie ca vecin îmi creează disconfort. Nu mi s-a cerut un acord scris pentru funcţionarea în spaţiul aflat în vecinătatea apartamentului meu. Eu nu i-am dat acest acord vecinului, iar el s-a dus la organele statului cu un tabel de semnături false. I-am făcut, în schimb, plângere penală”, completează locatarul nemulţumit.

raport2508Atenţie la ONG!

Persoanele care se adresează unui astfel de ONG, trebuie să ţină cont de următoarele: persoanele care îi consiliază şi fac investigaţii pentru membrii trebuie să aibă studii juridice cu licenţă şi cei care îi reprezintă în instanţe trebuie să aibă procură prin notariat iar pe procesele penale persoana în cauză trebuie să fie avocat.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here