OMV Petrom, vinovată de moartea sudorilor de la Bâlteni

111

deschidereDe moartea celor doi angajaţi ai Schelei de Petrol Ţicleni şi rănirea altui angajat în luna martie a acestui an, se face vinovată societatea OMV Petrom, societatea „mamă” a sucursalei. Este opinia procurorilor şi a inspectorilor de muncă din Gorj care se ocupă de anchetă. Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) a aplicat şi o amendă societăţii OMV Petrom, în valoare de aproape 40.000 de lei.

Procurorii anchetează accidentul de muncă produs la sfârşitul lunii martie a acestui an la Parcul Petrolier Bâlteni. Atunci doi oameni au murit şi altul a fost rănit, în urma unei deflagraţii produse la o conductă de petrol. În urma accidentului de muncă, Alexandru Tunaru, de 41 de ani şi Grigore Sterian, de 45 de ani au fost pur şi simplu carbonizaţi. În aceeaşi explozie, Cristian Calotă, de 40 de ani, coleg cu cei doi sudori, a suferit mai multe arsuri, de gradele doi şi trei, pe faţă şi pe mâini, fiind aruncat de suflul deflagraţiei la câţiva metri distanţă. A supravieţuit însă accidentului şi este acum în afara oricărui pericol.

Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate trei autospeciale de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

Au dat drumul la petrol chiar când sudau conducta

Explozia a fost cercetată de inspectorii de muncă şi, iniţial, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti. Inspectorii au constatat că cei doi sudori au murit din vina societăţii. Ei aveau în plan repararea unei conducte care se fisurase. Chiar în acel moment pe ţeavă a ajuns un dop de petrol, producând explozia. Cercetările au scos la iveală faptul că un alt angajat a dat drumul petrolului pe ţeavă chiar în momentul în care angajaţii care au decedat sudau conducta.

Comanda a fost primită, însă, de la şefii Parcului care, probabil, pierduseră din vedere că alţi angajaţi încearcă să repare o conductă fisurată.

Ucidere din culpă şi neglijenţă

Pentru cele constatate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a aplicat amenzi în valoare de aproape 40.000 de lei şi a înaintat dosarul de inspecţie procurorilor. Având în vedere faptele destul de grave comise la Bâlteni, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj care au considerat că de moartea angajaţilor este vinovată societatea OMV Petrom.

Surse judiciare au precizat că infracţiunile pentru care se fac cercetări sunt de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here